Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Χορτόπιτα αρωματικότατη

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 35 εκ.

 2 φύλλα χειροποίητα ή 2 φύλλα κουρού

Για τη γέμιση

 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (καθαρό βάρος), όπως σπανάκι, ζοχοί, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.

 90 ml ελαιόλαδο

 250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

 250 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες

 2 μάτσα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες

 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος

 ξύσμα από 1 λεμόνι

 2 κουτ. σούπας τραχανάς, περασμένος στο μούλτι για να γίνει σκόνη

 3 αυγά, καλά χτυπημένα

 αλάτι, μπόλικο

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πίτα

 ελαιόλαδο, για τα φύλλα και το ταψί

 2 κουτ. σούπας πασατέμπος

 2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι


Διαδικασία

Γέμιση

Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα, ξεκινάμε με τη γέμιση και βάζουμε τα χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, χωρίς να τα στύψουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, το μοσχοκάρυδο, τα στραγγισμένα χορταρικά από το σουρωτήρι, τον δυόσμο και το ξύσμα.

Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν τα χόρτα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τον τραχανά και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί.

Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, λίγο τσαλακωμένο.

Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε σε στεφάνι.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λάδι, πασπαλίζουμε με πασατέμπο και ηλιόσπορους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλό ράφι στους 180° C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

 

Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου