Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Σοκολατένια βασιλόπιτα με φουντούκι, απίθανη!

Γιώργος Πλατινός

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 24 εκ

 330 γρ. άχνη ζάχαρη

 120 γρ. φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη

 30 γρ. μέλι

 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

 300 γρ. ασπράδι αυγού (10 ασπράδια από αυγά μεσαίου μεγέθους)

 180 γρ. βούτυρο λιωμένο μέχρι να καβουρδιστεί (λιώνουμε το βούτυρο σε τηγανάκι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει καφετί χρώμα και μυρωδιά φουντουκιού)

 100 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες

 3-4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη, για το πασπάλισμα του σκεύους

 ζάχαρη άχνη και κακάο, για πασπάλισμα


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τη σοκολατένια βασιλόπιτα με φουντούκι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160- 170°C, στον αέρα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. και πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με καστανή ζάχαρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με τη σκόνη φουντουκιού, το μέλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ με ένα σύρμα.

Προσθέτουμε σταδιακά τα ασπράδια ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια ρίχνουμε το καβουρδισμένο βούτυρο, καυτό, και τις σταγόνες κουβερτούρας.

Ανακατεύουμε έτσι ώστε η σοκολάτα να μισολιώσει από τη θερμοκρασία του βουτύρου.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί που προετοιμάσαμε, προσθέτοντας και το φλουρί.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνουμε ένα δεκάλεπτο να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρουμε.

Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κακάο.

Μυστικά

 

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα φρέσκα ή κατεψυγμένα σμέουρα πριν το αδειάσουμε στη φόρμα. Επίσης, αν είμαστε πολλά άτομα, μπορούμε να διπλασιάσουμε τα υλικά για μια μεγάλη βασιλόπιτα, αυξάνοντας όμως και τον χρόνο ψησίματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου