Άννα Ναθαναηλίδου
Υλικά
Βάρος: Για περίπου 1.300 γρ.
1 σφηνάκι κονιάκ
2 αυγά μεγάλα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
περίπου 500 γρ. αλεύρι σκληρό (ή όσο πάρει)
σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
1-2 κουτ. σούπας καρύδια ψιλοκομμένα, για πασπάλισμα
1 κουτ. σούπας σουσάμι, για πασπάλισμα
Σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
2 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
Για τις δίπλες με άρωμα πορτοκάλι, ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 7 λεπτά (μετά τον κοχλασμό). Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη ζύμη: Χτυπάμε ελαφρώς, με έναν αυγογδάρτη, το κονιάκ, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το ξύσμα. Προσθέτουμε σκληρό αλεύρι τόσο όσο να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε ένα κομμάτι της ζύμης σε φύλλο (όχι πολύ λεπτό, ούτε πολύ χοντρό). Στη συνέχεια κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι μπόλικο λάδι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να κάψει. Τηγανίζουμε τις δίπλες και από τις δύο πλευρές ώστε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε μια πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αφαιρούμε το χαρτί κουζίνας και περιχύνουμε τις δίπλες με το σιρόπι. Τις σερβίρουμε πασπαλισμένες με τα καρύδια και το σουσάμι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 17.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου