Υλικά
Μερίδες: 6
2.500 γρ. αγριογούρουνο μπούτι και σπάλα, κομμένο σε μερίδες
5 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα το καθένα στα 4
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. σούπας μπαχάρι σε κόκκους
1 κουτ. σούπας πιπέρι σε κόκκους
4 φύλλα δάφνης
2 λίτρα κόκκινο ξηρό κρασί, κατά προτίμηση Ξινόμαυρο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
600 γρ. φαρδιές χυλοπίτες
Διαδικασία
Για το αγριογούρουνο κρασάτο με κρεμμύδια στην κατσαρόλα και χυλοπίτες, ξεκινάμε και σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το κρέας με τους κόκκους πιπεριού, με τους κόκκους μπαχαριού, τις δάφνες και το κρασί. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστεί.
Την επομένη ημέρα, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, το αλατίζουμε και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο μπαχάρι και τη ρίγανη. Τη μαρινάδα την κρατάμε στην άκρη.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τη μαρινάδα και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Παράλληλα, σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Τις στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε πιατέλα.
Από πάνω τακτοποιούμε τα κομμάτια του αγριογούρουνου και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου