Υλικά
Μερίδες: 6
Για το χοιρινό
1.200 γρ. χοιρινή σπάλα, σε κομμάτια των 3 εκ.
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη
1 πορτοκάλι + 1/2 μανταρίνι + 1/2 λεμόνι, με τα φλούδια, αλλά χωρίς τα κουκούτσια, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
150 ml λευκό ξηρό κρασί
300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κουτ. σούπας ξερό φασκόμηλο, τριμμένο
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γιουβέτσι
30 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από το βάζο, αυτό για τους κουραμπιέδες)
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
120 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Χοιρινό:
Για το χοιρινό γιουβέτσι με εσπεριδοειδή η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, 600 ml ζεστό νερό, τον πολτό εσπεριδοειδών, το φασκόμηλο και αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.
Γιουβέτσι:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα βαθύ ταψί αδειάζουμε το χοιρινό με τη σάλτσα του και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
Το αδειάζουμε στο ταψί με το χοιρινό, αλατίζουμε και περιχύνουμε με 600 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και σκορπίζουμε το τυρί.
Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου