Υλικά
Μερίδες: 8-10
520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το σκεύος
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
ελάχιστο αλάτι
225 ml ελαιόλαδο + λίγο για το σκεύος
200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
ξύσμα από 1 λεμόνι + 1 πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, διαλυμένη σε 340 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. σκόνη κακάο
Για το σοκολατένιο γλάσο με πορτοκάλι
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
150 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, σουρωμένος
ξύσμα από 1 πορτοκάλι + λίγο για το πασπάλισμα
20 ml λικέρ πορτοκάλι (π.χ. Grand Marnier)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε δίχρωμο κέικ λαδιού με σοκολάτα και πορτοκάλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση ή ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν.
Σε άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, τα ξύσματα και το μείγμα χυμού-σόδας (το ανακατεύουμε την τελευταία στιγμή σε ένα ποτήρι που κρατάμε πάνω από το μπολ, γιατί θα ξεχειλίσει).
Χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα λείο, πυκνό μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι ίσα να ενσωματωθεί.
Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε άλλο μπολ. Προσθέτουμε εκεί το κακάο και ανακατεύουμε καλά έως ότου ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
Αδειάζουμε τα μείγματα εναλλάξ στη φόρμα (ή στο ταψί), αφήνοντας να σχηματίσουν «νερά», χωρίς να τα ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά (αν ψήσουμε στο ταψί) ή για 1 ώρα (αν ψήσουμε στη φόρμα).
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στο σκεύος του.
Έπειτα, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σοκολατένιο γλάσο με πορτοκάλι
Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα μπολ.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τον χυμό με το ξύσμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει.
Το αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να σχηματιστεί μια πυκνή, λεία σάλτσα.
Προσθέτουμε το ποτό και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε το κέικ.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα και σερβίρουμε.
Παραλλαγές στο ίδιο κέικ
Layer cake με δύο γεύσεις παντεσπανιού
Φτιάχνουμε το μείγμα του κέικ και το χωρίζουμε στη μέση σε δύο μπολ.
Προσθέτουμε το κακάο στο ένα.
Απλώνουμε τα δύο μείγματα χωριστά σε δύο ταψιά διαμέτρου 22 εκ.
Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Φτιάχνουμε το γλάσο.
Βάζουμε το μισό στο ψυγείο, να κρυώσει πολύ καλά, μέχρι να πήξει και να γίνει μια σοκολατένια κρέμα που αλείφεται.
Σε μια πιατέλα βάζουμε το ένα παντεσπάνι και απλώνουμε πάνω τη σοκολατένια κρέμα του ψυγείου.
Τοποθετούμε και το δεύτερο παντεσπάνι.
Από πάνω περιχύνουμε με το υπόλοιπο γλάσο που έμεινε εκτός ψυγείου και παραμένει ημίρρευστο.
Σοκολατόπιτα
Φτιάχνουμε και ψήνουμε το δίχρωμο κέικ σε ταψί 30-32 εκ.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το περιχύνουμε όσο είναι ακόμα ζεστό με το σοκολατένιο γλάσο, κι αυτό ζεστό.
Αφήνουμε να το «τραβήξει» σαν σιρόπι και να κρυώσει και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου