Κρίτων Πουλής
Υλικά
Μερίδες: 10-12
Για το κέικ
210 γρ. αλεύρι μαλακό + λίγο για τη φόρμα
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού
30 γρ. σκόνη κακάο
10 γρ. σπόροι τσία (chia), κοπανισμένοι στο γουδί ή τριμμένοι στον πολυκόφτη, για να γίνουν σκόνη
10 γρ. λιναρόσποροι, κοπανισμένοι στο γουδί ή τριμμένοι στον πολυκόφτη, για να γίνουν σκόνη
80 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
120 γρ. καστανή ζάχαρη
140 ml γάλα σόγιας
200 γρ. φυτικό επιδόρπιο, κατά προτίμηση σόγιας
1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
120 ml ηλιέλαιο + λίγο για τη φόρμα
Για το σιρόπι σοκολάτας
60 ml νερό
30 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
10 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο
Για την γκανάς σοκολάτας
220 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
60 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
Για το γλάσο σοκολάτας
180 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο, ψιλοκομμένη
25 ml βρώσιμο λάδι καρύδας (σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα)
25 ml ηλιέλαιο
Διαδικασία
Κέικ
Για να φτιάξουμε το σοκολατένιο κέικ με τριπλή σοκολάτα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις περίπου 30 x 10 εκ. και την αλευρώνουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τον ανθό αλατιού, τη σκόνη κακάο, τους τριμμένους σπόρους και τη σπασμένη κουβερτούρα μέχρι να αναμειχθούν.
Σε άλλο, μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το γάλα σόγιας, το φυτικό επιδόρπιο, το μηλόξιδο και το ηλιέλαιο μέχρι να μισολιώσει η ζάχαρη και τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα.
Ψήνουμε 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα.
Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα, όπου το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, τουλάχιστον για 1 ώρα.
Σιρόπι σοκολάτας
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει.
Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό και περιχύνουμε το κρύο κέικ.
Το αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει ξανά το κέικ.
Γκανάς
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη φυτική κρέμα γάλακτος μέχρι να κάψει καλά, αλλά να μην αφρίσει και φουσκώσει.
Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε ένα ομογενοποιημένο και λείο μείγμα.
Το αδειάζουμε σε μπολ και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της γκανάς.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει εντελώς και να σφίξει.
Τη βγάζουμε από το ψυγείο και αλείφουμε το σιροπιασμένο και κρύο κέικ, καλύπτοντάς το.
Γλάσο σοκολάτας
Ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα όλα τα υλικά σε ένα ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε σε μικρή κατσαρόλα όπου σιγοβράζει λίγο νερό – φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί–, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε το κέικ.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου