Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Πίτα ανοιχτή, με ταχίνι, χόρτα γιαχνί και σουπιά

Pasquale Lembo, Γιώργος Παλησίδης

Υλικά

Μερίδες: 4

 600 γρ. σουπιές, καθαρισμένες

 600 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και λεπτοκομμένο

 400 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

 140 γρ. ταχίνι

 2 κουτ. γλυκού αλάτι ημίχοντρο

 70 ml ελαιόλαδο

 ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το ζυμάρι

 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά

 550 γρ. αλεύρι για πίτσα τύπου 00 (ή αλεύρι μαλακό)

 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 1 κουτ. γλυκού αλάτι

 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

 440 ml νερό χλιαρό

 λίγο ψιλό σιμιγδάλι, για το πασπάλισμα


Διαδικασία

Ζύμη

Για να ετοιμάσουμε την ανοιχτή πίτα με ταχίνι, χόρτα γιαχνί και σουπιά ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι, μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν.

Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ζυμώνοντας με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.

Πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες.

Σουπιές και χόρτα

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, έτσι ώστε και τον βρασμό να σταματήσουμε και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.

Με τα χέρια μας πατάμε τα βρασμένα λαχανικά για να φύγει το περιττό νερό και τα βάζουμε σε μπολ.

Τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με το μισό ξύσμα και το μισό ημίχοντρο αλάτι.

Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να τα χρειαστούμε.

Κόβουμε τις σουπιές σε τετράγωνα κομμάτια 2,5 εκ. και τις χαράσσουμε διαγωνίως, ώστε να δημιουργηθούν ρόμβοι.

Στη συνέχεια τις βάζουμε σε μπολ, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα και το υπόλοιπο ημίχοντρο αλάτι.

Τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να τις χρειαστούμε. (Τις σουπιές θα τις βάλουμε ωμές πάνω στο ζυμάρι, διότι δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο.)

Ανοιχτή πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας με λίγο σιμιγδάλι, βάζουμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε σαν λαγάνα με τα χέρια μας ή με τον πλάστη σε πάχος 1 εκ.

Το μεταφέρουμε στο ταψί και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το ταχίνι.

 

Απλώνουμε ομοιόμορφα τα μαριναρισμένα χορταρικά και από πάνω τα ωμά και μαριναρισμένα κομμάτια σουπιάς.

Ψήνουμε για 12-13 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι και να ροδίσουν οι σουπιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου