Λιάνα Μπάρμπα
Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. χοντρά μακαρόνια ή λινγκουίνι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κιλό καλαμαράκια μικρά, καθαρισμένα (αν βάλουμε μεγαλύτερα, ανοίγουμε τον κορμό στη μέση, για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης
100 ml λευκό ξηρό κρασί
420 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια, χτυπημένα στον πολυκόφτη (ή ώριμες ντομάτες, στην εποχή τους)
400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
300 ml ελαιόλαδο
αλάτι
Διαδικασία
Για τα καλαμάρια παστιτσάδο, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 650 ml από το νερό τους.
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Τη ζεσταίνουμε χωρίς λιπαρή ουσία, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και τα ψήνουμε σκέτα για μερικά λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Ανακατεύουμε προσεκτικά: Στην αρχή κολλάνε στην κατσαρόλα, αλλά δεν προσπαθούμε να τα ξεκολλήσουμε, για να μην κομματιαστούν. Μόλις όμως ψηθούν από την κάτω πλευρά, ξεκολλάνε εύκολα. Τότε τα ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι τα υγρά που θα έχουν βγάλει να σωθούν εντελώς.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Ρίχνουμε τη δάφνη, ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να βγάλει το άρωμά της και σβήνουμε με το κρασί.
Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε το μισό νερό (αυτό που είχαμε κρατήσει στην άκρη). Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια.
Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Ρίχνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο νερό και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε σχετικά χαμηλή φωτιά για άλλα 20 λεπτά.
Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει τα καλαμαράκια και η σάλτσα είναι μπόλικη.
Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
Με ένα πιρούνι βγάζουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καλυφθούν καλά με τη σάλτσα.
Ρίχνουμε ξανά τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 231.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου