Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Ρυζόγαλο νηστίσιμο με άρωμα καρύδας

πατέρας Θεόφιλος

Υλικά

Μερίδες: 6

 3 κονσέρβες (των 400 γρ.) κρέμα καρύδας με 22% λιπαρά (τη βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τις κονσέρβες ή τα έθνικ τρόφιμα)

 400 ml νερό

 100 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα Σερρών

 8 κουτ. σούπας ζάχαρη

 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 20 γρ. κορν φλάουρ

Για το σερβίρισμα

 καρύδα αποξηραμένη, σε νιφάδες ή τρίμμα, ελαφρά καβουρδισμένη σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ξανθύνει (ή μείγμα της με λίγα φυστίκια αράπικα ανάλατα, καβουρδισμένα ελαφρώς και χοντροτριμμένα)


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ρυζόγαλο νηστίσιμο με άρωμα καρύδας, αρχικά βάζουμε, σε μια μέτρια κατσαρόλα, την κρέμα καρύδας, το μετρημένο νερό, το ρύζι και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα για να μην κολλήσει το ρύζι.

Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το υγρό, να φουσκώσει και να μαλακώσει εντελώς.

Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1/2 φλιτζ. καφέ κρύο νερό και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά.

Ζεσταίνουμε ξανά το ρυζόγαλο σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά το πολύ, ανακατεύοντας, μέχρι να χυλώσει και να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μοιράζουμε σε 5-6 μπολάκια.

 

Αφήνουμε να γίνει χλιαρό και σερβίρουμε, σκορπίζοντας αν θέλουμε σε κάθε μερίδα την καρύδα ή το μείγμα καρύδας-φυστικιών.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Τα αλάδωτα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου