Αγγελική Προβατά
Υλικά
Μερίδες: 6
400 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες (χωριστά το πράσινο από το λευκό μέρος)
2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα
500 γρ. ανάμεικτα γλυκά χόρτα (παπαρούνες, σέσκλα, τσουκνίδες, κ.ά.), καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα
400 γρ. σπανάκι (ή σέσκουλα), καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
200 γρ. τριμμένες ώριμες ντομάτες (ή ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβα, πολύ ψιλοκομμένα)
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1 μάτσο μάλαθρος (μάραθος), ψιλοκομμένος
χυμός από 1 λεμόνι
150 ml ελαιόλαδο + 3-4 κουτ. επιπλέον, για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τα μαυρομάτικα λαδερά με χόρτα και σπανάκι, ξεκινάμε και βράζουμε τα μαυρομάτικα σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι να βράσουν εντελώς. Τα πρώτα λεπτά ξαφρίζουμε σχολαστικά. Αλατίζουμε στα τελευταία 10 λεπτά βρασίματος.
Στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Πλένουμε και σκουπίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα πράσα και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να μελώσουν.
Ρίχνουμε τα χόρτα και το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα στραγγισμένα φασόλια και 200 ml νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το υγρό να κοχλάσει ήπια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και τα φασόλια, και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μάραθο και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Ραντίζουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Το φαγητό τρώγεται χλιαρό αλλά και κρύο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 231.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου