Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Παστιτσάδα χωριάτικη με κόκορα

Έλενα Αρμένη

 Υλικά

Μερίδες: 6-8

 1 κόκορας περίπου 2 κιλά, κομμένος σε 6-8 κομμάτια

 4 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα σε ψιλά καρέ

 1/2 κουτ. σούπας πιπέρι κόκκινο, γλυκό

 1/2 κουτ. σούπας πιπέρι κόκκινο, καυτερό

 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

 3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

 120 ml κρασί κόκκινο ξηρό

 2-3 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες

 1-2 φύλλα δάφνης

 750 γρ. μακαρόνια χοντρά, Νο 3 σκληρή τριμμένη φέτα ή τριμμένο λαδοτύρι για το σερβίρισμα

 250 ml ελαιόλαδο

 1 κουτ. σούπας αλάτι, 1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε την χωριάτικη παστιτσάδα με κόκορα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κόκορα μαζί με τα ζουμάκια που θα έχει βγάλει και ανακατεύουμε απαλά.

Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

Προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό (ίσα ίσα να σκεπάζει το κρέας) και μετριάζουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας.

Προσθέτουμε και τη φρέσκια ντομάτα, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα κομμάτια του κόκορα σε πιατέλα.

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.

Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε πιατέλα.

 

Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε. Ο κόκορας σερβίρεται σε πιατέλα στη μέση του τραπεζιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 231.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου