Χριστόφορος Πέσκιας
Υλικά
Μερίδες: 6-8
1 κιλό ανάμεικτες ντομάτες και ντοματίνια διαφορετικών ποικιλιών, καλά πλυμένα και στεγνωμένα
5 φιλέτα αντζούγιας, διατηρημένα σε λάδι, καλά στραγγισμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
ξύσμα από 2 λεμόνια
30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
3 αυγά
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές ροδέλες
2 κουτ. σούπας χοντροκομμένα φύλλα μαϊντανού
1 κουτ. σούπας φρέσκια μαντζουράνα ή φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (ή 1 κουτ. γλυκού ξερά)
2-3 φέτες jamon Iberico ή προσούτο Ευρυτανίας
1 κουτ. σούπας αρσενικό Νάξου, σε φλούδες
60 ml ελαιόλαδο
ανθός αλατιού
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε την ντοματοσαλάτα τουρλού με βινεγκρέτ αντζούγιας βράζουμε τα αυγά για 7 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός), ώστε να γίνουν σφιχτά.
Τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στη μέση.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο μαζί με τις αντζούγιες, το σκόρδο και το ξύσμα, πιέζοντας με το πιρούνι να λιώσουν οι αντζούγιες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξίδι.
Κόβουμε τις ντομάτες σε στρογγυλές φέτες και τα ντοματίνια στη μέση. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μια σαλατιέρα και τα ραντίζουμε με το ντρέσινγκ με τις αντζούγιες.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο (με μέτρο, γιατί το ντρέσινγκ είναι αλμυρό λόγω της αντζούγιας) και ανακα- τεύουμε απαλά
Προσθέτουμε στη σαλάτα τα κομμένα αυγά και τις φέτες του αλλαντικού. Πασπαλίζουμε με τις φλούδες τυριού και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου