Συσσίτιο Ιερού Ναού Αγίων Πάντων
Υλικά
Μερίδες: 6
1 κοτόπουλο περίπου 1.500 γρ.
1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο στα τέσσερα
2 καρότα, σε μέτρια κομμάτια
1 κλωνάρι σέλερι, σε μέτρια κομμάτια
2 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκοι πιπέρι
250 γρ. ξινός τραχανάς
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
5 κρόκοι από αυγά μεσαίου μεγέθους
χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια
Για τα κρουτόν
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, σε μικρούς κύβους (ή ακανόνιστα κομματάκια)
αλάτι
λίγη ξερή ρίγανη
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για την κοτόσουπα με ξινό τραχανά, ξεκινάμε και βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να κοχλάσει, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
Μόλις το νερό καθαρίσει εντελώς, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τις δάφνες, αλάτι και τους κόκκους πιπεριού και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε και τα καρότα, τα οποία αφήνουμε ξεχωριστά σε ένα μπολάκι.
Μόλις κρυώσει το κοτόπουλο αρκετά, το ξεψαχνίζουμε, κομματιάζουμε τα ψαχνά, τα αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Ψιλοκόβουμε ξεχωριστά και τα καρότα.
Σουρώνουμε τον ζωμό της κατσαρόλας και μετράμε την ποσότητά του: χρειαζόμαστε 1.800 ml, ώστε να γίνει μια σούπα σχετικά υδαρής. Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε με νερό ζεστό.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε ξανά εκεί τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και ρίχνουμε τον τραχανά.
Βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
Περίπου 1-2 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και τα καρότα.
Αποσύρουμε και αφήνουμε τη σούπα κατά μέρος, ζεστή.
Παράλληλα, σε ένα ταψάκι σκορπίζουμε τα κομματάκια ψωμιού, ραντίζουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αυγολέμονο
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν λίγο.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε πολύ αργά όσο περισσότερο από το καυτό ζουμί της κατσαρόλας μπορούμε μέσα στο αυγολέμονο μέχρι να ζεσταθεί καλά, χτυπώντας ασταμάτητα με το μίξερ.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
Σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το αυγολέμονο να δέσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε την κοτόσουπα σε βαθιά πιάτα και σκορπίζουμε τα κρουτόν.
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου