Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025

Πεπερονάτα με μπεσαμέλ

Παύλος Τερκενλής

Υλικά

Μερίδες: 4-6

 4 μεγάλες πιπεριές κέρατο, σε λεπτά μπαστουνάκια

 4 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτά μπαστουνάκια

 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

 τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

 250 γρ. τυρί φέτα, σε κυβάκια του 1 εκ.

 60 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

 3 αυγά

 70 γρ. κορν φλάουρ

 20 γρ. ζάχαρη

 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες, χλιαρό

 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό

 αλάτι


Διαδικασία

Για το πεπερονάτα με μπεσαμέλ, ξεκινάμε και σε ένα μέτριο, βαθύ πυρίμαχο ταψί ανακατεύουμε όλα τα μπαστουνάκια πιπεριάς με το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ομοιόμορφα.

Σκορπίζουμε πάνω τους τα κυβάκια φέτας. Αφήνουμε στην άκρη.

Μπεσαμέλ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά με το σύρμα. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι μέχρι να αναμειχθούν.

Ρίχνουμε από 3 κουτ. σούπας χλιαρό γάλα σε κάθε μπολ και ανακατεύουμε κάθε μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα, προσέχοντας να μην κάψει.

Προσθέτουμε τα μείγματα των δύο μπολ και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια δεμένη κρέμα που να αρχίσει να βγάζει μεγάλες φουσκάλες.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Περιχύνουμε με την κρέμα τα υλικά στο ταψί, καλύπτοντάς τα εντελώς και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια της μπεσαμέλ. Αν πάρει έντονο χρώμα από νωρίς, σκεπάζουμε χαλαρά το ταψί με ένα κομμάτι λαδόκολλα το οποίο αφαιρούμε προς το τέλος του ψησίματος.

 

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το φαγητό προτού σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου