Δημήτρης Κοντόπουλος
Υλικά
Μερίδες: 4
500 γρ. πατατούλες baby με τη φλούδα τους, πολύ καλά πλυμένες (ή μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα)
χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
500 γρ. φρέσκος, πολύ τρυφερός αρακάς με τα λουβιά του (ή καθαρισμένος)
6-7 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος, λεπτοκομμένα
6 φιλέτα σαρδέλας σε λάδι, ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένη πιπερίτσα τσίλι
1 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένος δυόσμος
4 αυγά, βρασμένα για 6 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός τους, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε την πατατοσαλάτα με φρέσκο αρακά, σαρδέλες του κουτιού και βραστά αυγά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό βράζουμε τις πατατούλες για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (ή για 40-45 λεπτά, αν είναι μεγαλύτερες).
Τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε αμέσως στη μέση και τις βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
Τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι καυτές και ανακατεύουμε απαλά.
Σε μια λεκάνη βάζουμε μπόλικα παγάκια και κρύο νερό.
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τον φρέσκο αρακά για 3-4 λεπτά, από όταν ξαναπάρει βράση το νερό.
Τον στραγγίζουμε, τον ρίχνουμε στη λεκάνη με το κρύο νερό και τον αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει (έτσι θα μείνει τραγανός).
Στραγγίζουμε και, αν τον κρατήσαμε με τα λουβιά του, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Ρίχνουμε τον αρακά στη σαλατιέρα με τις πατάτες και προσθέτουμε το ξύσμα, τα κρεμμυδάκια, τις σαρδέλες και το τσίλι.
Σκορπίζουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού (ή όσο θέλουμε). Τακτοποιούμε πάνω στη σαλάτα τα αυγά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 232.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου