Κυριακή 8 Ιουνίου 2025

Μαγειρεμένο κοτόπουλο: Πότε πρέπει να το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη ακόμη κι αν έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο

 Οι ειδικοί προειδοποιούν πως, ακόμη κι αν το κοτόπουλο έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο, δεν σημαίνει πως είναι αυτόματα ασφαλές. Υπάρχουν τρεις ξεκάθαρες ενδείξεις ότι πρέπει να το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να είναι μια οικονομική και βολική επιλογή για τα γεύματα της εβδομάδας – ειδικά για όσους προσπαθούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων. Ωστόσο, η φύλαξή του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι από τα πιο ευπαθή είδη κρέατος και μπορεί να

προκαλέσει σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως, ακόμη κι αν το κοτόπουλο έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο, δεν σημαίνει πως είναι αυτόματα ασφαλές. Υπάρχουν τρεις ξεκάθαρες ενδείξεις ότι πρέπει να το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη:

  •  Άσχημη μυρωδιά – Ένα οξύ, ξινό ή δυσάρεστο άρωμα αποτελεί το πρώτο καμπανάκι κινδύνου.
  • Αλλαγή χρώματος – Αν έχει πάρει γκρι ή πράσινη απόχρωση, έχει αλλοιωθεί.
  • Γλοιώδης υφή – Αν το κοτόπουλο είναι κολλώδες ή έχει υφή σαν βλέννα, δεν είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με το περιοδικό Real Simple, το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο το πολύ έως 4 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, ακόμη και αν δεν παρουσιάζει εμφανή σημάδια αλλοίωσης, καλό είναι να μην καταναλώνεται. Αν αποφασίσετε να το φάτε, θα πρέπει να το ζεστάνετε καλά, σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 73°C, ώστε να εξουδετερωθούν τυχόν επικίνδυνα βακτήρια.

Και το ωμό κοτόπουλο;

Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί με ασφάλεια, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του για αρκετούς μήνες. Η απόψυξη, ωστόσο, πρέπει να γίνεται μόνο στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Τι να θυμάστε:

Πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία μαγειρέματος.

Αν έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια του τροφίμου, πετάξτε το. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Η τροφική δηλητηρίαση από κοτόπουλο μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροια, πυρετό και σοβαρή αφυδάτωση.

 

Το καλό φαγητό δεν πρέπει να είναι μόνο γευστικό, αλλά και ασφαλές. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το ψυγείο και δείτε εκείνο το κοτοπουλάκι που περίσσεψε, σκεφτείτε δυο φορές πριν το βάλετε στο πιάτο σας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου