Υλικά
Μερίδες: 10-12
Για τη βάση
200 γρ. μπισκότα digestive ή πτι μπερ, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Για τη γέμιση
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
3 κρόκοι μεσαίων αυγών
120 ml χυμός λάιμ
ξύσμα από 2 λάιμ *
Για τη διακόσμηση
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, πολύ κρύα
20 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα λάιμ
Διαδικασία
Βάση
Για να φτιάξουμε key lime tart – τάρτα με κρέμα μοσχολέμονου και σαντιγί, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τα αλεσμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο.
Στρώνουμε το μείγμα σε μια ταρτιέρα 22-24 εκ., ανεβάζοντάς το και στα πλαϊνά, έτσι ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα ο πάτος και τα τοιχώματα.
Με την παλάμη μας ή με ένα ποτήρι το πιέζουμε καλά προς τα κάτω.
Ψήνουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.
Γέμιση
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το ζαχαρούχο γάλα με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λάιμ και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
Αδειάζουμε πάνω από τη βάση μπισκότου.
Τοποθετούμε ξανά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 15-20 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Γαρνίρισμα
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνει σαντιγί.
Με μια σπάτουλα την απλώνουμε πάνω από την κρύα τάρτα, δημιουργώντας βουναλάκια και κορυφές με τη σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα λάιμ και σερβίρουμε ή διατηρούμε στο ψυγείο.
Μυστικά
*Επειδή τα λάιμ που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι συνήθως κερωμένα, πριν πάρουμε το ξύσμα τους, τα βυθίζουμε σε καυτό νερό για 5-6 λεπτά και έπειτα τα τρίβουμε με μια πετσέτα ή με ένα καθαρό σφουγγάρι για να απομακρύνουμε εντελώς το κερί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου