Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Αρνί στη γάστρα με πρόβειο γιαούρτι

Μάριος Πορτάλιος

Υλικά

Μερίδες: 4-6

 2 κιλά αρνί, μπούτι και σπάλα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τα ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να αφαιρέσει τα κόκαλα, να ανοίξει κάθε κομμάτι και να το χτυπήσει, για να πλατύνει και να λεπτύνει όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται)

 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια

 χυμός από 2 λεμόνια

 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό ή 1 κουτ. σούπας φρέσκο, ψιλοκομμένο

 1/2 ποτήρι νερό

 500 γρ. πρόβειο γιαούρτι

 3 αυγά

 60 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να μαγειρέψουμε το αρνάκι στη γάστρα με πρόβειο γιαούρτι αλατοπιπερώνουμε τα δύο κομμάτια κρέατος και τα ραντίζουμε με τον λεμονοχυμό.

Τα αφήνουμε για 2-3 ώρες να μαριναριστούν εκτός ψυγείου.

Στη συνέχεια τα σκουπίζουμε, τα χαράζουμε και τοποθετούμε μέσα στις σχισμές το σκόρδο.

Τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε ρολό κατά μήκος και δένουμε με σπάγκο κουζίνας, με πυκνά δεσίματα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Βάζουμε το αρνί σε ένα μέτριο ταψί ή σε μια πήλινη γάστρα όπως το κάνουν παραδοσιακά, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μισό ποτήρι νερό.

Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, σκεπασμένο με καπάκι ή αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και σουρώνουμε τα ζουμιά από το ταψί.

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα υγρά του ψησίματος με το γιαούρτι, τα αυγά και αλάτι.

Ξαναβάζουμε το κρέας στο ταψί ή στη γάστρα και περιχύνουμε με το μείγμα γιαουρτιού.

 

Ψήνουμε χωρίς καπάκι για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα γιαουρτιού και να ροδίσει το γιαουρτόκομμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου