Υλικά
Μερίδες: 10-12
170 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοσπασμένη
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό
150 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σούπας κονιάκ ή λικέρ Αμαρέτο (αν δεν θέλουμε ποτό, βάζουμε γάλα)
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. ώριμα βερίκοκα ή νεκταρίνια, κομμένα στη μέση και έπειτα σε φέτες πάχους 2,5 εκ.
100 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα με βερίκοκα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 22-23 εκ. Ιδανικά προτιμάμε μια φόρμα που να έχει αποσπώμενο πάτο.
Ανακατεύουμε τα κοπανισμένα καρύδια με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
Προσθέτουμε το ποτό και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα του καρυδιού.
Ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε καλά, ξύνοντας τον πυθμένα και τα πλαϊνά του κάδου για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει μείνει ίχνος αλευριού ή καρυδιού που δεν έχει αναμειχθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα.
Χτυπάμε τη φόρμα δυνατά μια-δυο φορές πάνω στον πάγκο. Έτσι θα απλώσει το μείγμα καλά και θα διαφύγουν φυσαλίδες αέρα που ίσως έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του.
Τακτοποιούμε στην επιφάνεια τα κομμένα βερίκοκα το ένα κοντά στο άλλο, σε κύκλους ή σε σειρές.
Τα πιέζουμε πολύ ελαφρά, δεν θέλουμε να βυθιστούν μέσα στο μείγμα.
Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα στο μπρίκι ώστε να ρευστοποιηθεί. Αν έχει κομμάτια φρούτου, τη σουρώνουμε πιέζοντας τα κομμάτια από το σουρωτό για να πολτοποιηθούν (ή την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη).
Με ένα πινέλο αλείφουμε τα βερίκοκα με τη μισή μαρμελάδα.
Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε.
Ζεσταίνουμε ξανά την υπόλοιπη μαρμελάδα και αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού.
Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την καρυδόπιτα με βερίκοκα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 59.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου