Υλικά
Μερίδες: 8-10
Για τα καραμελωμένα φυστίκια
100 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ψίχα) + επιπλέον για το στόλισμα
100 γρ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού
Για το σεμιφρέντο
5 ασπράδια αυγών
200 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
300 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
40 ml καφές φίλτρου ή εσπρέσo (ρόφημα, σε θερμοκρασία δωματίου)
Διαδικασία
Καραμελωμένα φυστίκια
Για να φτιάξουμε σεμιφρέντο με καφέ και φυστίκια σε αλμυρή καραμέλα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).
Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί.
Απλώνουμε τα φυστίκια σε μία στρώση.
Τα ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει και να σχηματιστεί μια καραμέλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε τα φιστίκια από τον φούρνο και όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την καραμέλα.
Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με σπάτουλα να αναμειχθούν καλά με τα φυστίκια.
Απλώνουμε σε λαδόκολλα σε μία στρώση και αφήνουμε να κρυώσουν καλά και να σκληρύνουν.
Τα σπάμε με το χέρι σε κομμάτια και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη μέχρι να ψιλοκοπούν, αλλά να μη γίνουν εντελώς σκόνη.
Σεμιφρέντο
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ (25 x 10 εκ.).
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια αυγών μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα.
Ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια και τον καφέ μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματίσουν μια κρέμα.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα και με μια σπάτουλα και με απαλές κινήσεις την ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Ρίχνουμε και τα καραμελωμένα φυστίκια και τα ανακατεύουμε απαλά, να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
Αδειάζουμε στη φόρμα και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Αφήνουμε στην κατάψυξη για 1 βράδυ, μέχρι να σφίξει.
Την επομένη ξεφορμάρουμε το σεμιφρέντο, αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια πιατέλα.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη, πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 58.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου