Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Τυρόπιτα ανοιχτή, με κασέρι και δυόσμο

Ζάχαρη & Αλεύρι

 Υλικά

Μερίδες: για περίπου 10 μερίδες

Για τη ζύμη

 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το άνοιγμα της ζύμης

 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

 100 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό

 60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

 300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

 500 γρ. κασέρι, κατά προτίμηση πικάντικο, χοντροτριμμένο

 λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 3 αυγά

 1/3 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

 λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα


Διαδικασία

Ζύμη

Για να φτιάξουμε ανοιχτή τυρόπιτα με κασέρι και δυόσμο, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και λίγο πιπέρι.

Προσθέτουμε εναλλάξ το ελαιόλαδο και το γάλα και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να αναμειχθούν.

Ρίχνουμε σταδιακά 150 ml νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.

Kαλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

Προσθέτουμε το κασέρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και να φτιάξουμε έναν δεμένο χυλό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει κάπως.

Προσθέτουμε τα αυγά, τον δυόσμο, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν.

Πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C (με αέρα).

Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ.

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και διάμετρο περίπου 34 εκ.

Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και κόβουμε τις άκρες που εξέχουν.

Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

 

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ωραία η ζύμη και να ροδίσει η επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 58.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου