Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Φρισσοπίλαφο (πιλάφι με ρέγκα), από το Ρέθυμνο

Μιχάλης Χάσικος

Υλικά

Μερίδες: 4-5

 1 ρέγκα καπνιστή (ολόκληρη, με το δέρμα και τα κόκαλα)

 400 γρ. ρύζι Καρολίνα

 2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα

 ο χυμός από 2 λεμόνια

 100 ml λευκό ξηρό κρασί

 150 ml ελαιόλαδο

 μπόλικο πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται, η ρέγκα είναι αρκούντως αλμυρή)


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το φρισσοπίλαφο ξεκοκαλίζουμε τη ρέγκα και αφαιρούμε το δέρμα της.

Τα κόκαλα και το δέρμα τα ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.

Τα φιλέτα της τα βάζουμε σε μπολ με νερό και τα μουλιάζουμε για 2 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε επιμελώς.

Στην κατσαρόλα με τα κόκαλα και το δέρμα προσθέτουμε το 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 50 ml από το λάδι και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 300 ml νερό και βράζουμε για περίπου 5-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να δέσει ελαφρώς ο ζωμός. Τον σουρώνουμε και τον αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 80 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το 2ο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.

Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας, μέχρι να λαδωθεί καλά.

Ρίχνουμε τον μισό λεμονοχυμό και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί.

Ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό που είχαμε κρατήσει στην άκρη και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι.

Προσθέτουμε σταδιακά περίπου άλλα 400 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να χυλώσει.

Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φιλέτα ρέγκας για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ρίχνουμε τον υπόλοιπο λεμονοχυμό και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί. Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα ρέγκας.

 

Σε πιατέλα τακτοποιούμε το πιλάφι και πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σκορπίζουμε την ψιλοκομμένη ρέγκα και σερβίρουμε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου