Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί (budin de pan)

Μαρία Μαρκεζίνη

 Υλικά

Μερίδες: 8-10

 1 λίτρο γάλα

 40 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 80-100 γρ. σταφίδες ξανθές

 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένο με τα χέρια σε λεπτά ψίχουλα

 200 γρ. ζάχαρη

 7 αυγά

 1 κουτ. σούπας μέλι

 1 βανίλια ξύσμα

 1 πορτοκαλιού ή/και λεμονιού

 κρέμα σαντιγί ή/και dulce de leche για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Καραμέλα

 1 φλιτζάνι ζάχαρη

 4 κουτ. σούπας νερό


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το budin de pan αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο μπολ.

Στο ένα μπολ ρίχνουμε το ψωμί και στο άλλο τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Όταν το ψωμί πιει το γάλα, το χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ένας χυλός.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, το μέλι, τη βανίλια και το ξύσμα.

Ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τον χυλό ψωμιού και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα, βάζοντας σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη με το νερό.

Ανακατεύουμε μία φορά και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, να πάρει βράση και να αρχίσει να χρυσίζει. Μόλις πάρει χρώμα καραμέλας, κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Με τη μισή καραμέλα καραμελώνουμε μια φόρμα με τρύπα ή ένα βαθύ ταψάκι διαμέτρου περίπου 22-24 εκ., έτσι που να καλυφθεί πολύ καλά ο πυθμένας και τα τοιχώματα, και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του budin.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τη φόρμα μέσα σε ένα βαθύ ταψί στο οποίο ρίχνουμε νερό (τόσο που να καλύψει τη φόρμα μέχρι τη μέση).

Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 160- 170°C για περίπου 1 ώρα. (Αν στα 50 λεπτά δεν έχει εξατμιστεί το νερό, βγάζουμε τη φόρμα από το ταψί και τη βάζουμε ξανά στον φούρνο, σκέτη, να ψηθεί για 10- 15 λεπτά ακόμα.)

Για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμο το γλυκό, βυθίζουμε ένα μαχαίρι και βλέπουμε αν βγαίνει καθαρό.

Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.

Έπειτα με ένα μαχαίρι το ξεκολλάμε από τα τοιχώματα, αλλά, πριν επιχειρήσουμε να το ξεφορμάρουμε εντελώς, βυθίζουμε τη φόρμα σε καυτό νερό – έτσι θα λιώσει η καραμέλα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα και το γλυκό θα βγει εύκολα από τη φόρμα.

 

Ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε από πάνω την καραμέλα που έχει μείνει μέσα στη φόρμα και όλη την υπόλοιπη καραμέλα που είχαμε κρατήσει κατά μέρος.

Συνοδεύουμε το budin de pan με κρέμα σαντιγί ή/και dulce de leche.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 40.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου