Η σκουριά σε κατσαρόλες και τηγάνια μπορεί να είναι εκνευριστική, αχρηστεύοντας τα αγαπημένα σας μαγειρικά σκεύη.
Ξεχάστε τις σκληρές χημικές ουσίες για τον καθαρισμό τους. Υπάρχει ένα απλό και φυσικό κόλπο για να απαλλαγείτε από την σκουριά με ένα κοινό τρόφιμο που υπάρχει στην κουζίνα σας.
Το Νο1 τρόφιμο που αποτελεί μυστικό «όπλο» κατά της σκουριάς
Ένας ειδικός από το The Kitchn αποκαλύπτει ότι η
πατάτα είναι «μάγος στην εξάλειψη της σκουριάς». Αυτό το μη τοξικό κόλπο δεν περιορίζεται μόνο σε μαντεμένια σκεύη, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ταψιά, μαχαίρια και άλλα οικιακά εργαλεία.Πώς να χρησιμοποιήσετε την πατάτα για την αφαίρεση της σκουριάς
Με σαπούνι ή μαγειρική σόδα
- Κόψτε μια πατάτα στη μέση.
- Βουτήξτε την κομμένη άκρη σε σαπούνι πιάτων ή μαγειρική σόδα.
- Τρίψτε καλά την πατάτα πάνω στην σκουριασμένη περιοχή.
- Εάν η άκρη της πατάτας γίνει λεία, κόψτε την και βουτήξτε ξανά την καινούργια κομμένη επιφάνεια.
- Επαναλάβετε μέχρι να υποχωρήσει η σκουριά.
- Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά το μαγειρικό σκεύος ή εργαλείο.
Με αλάτι
- Κόψτε μια πατάτα στη μέση.
- Βουτήξτε την κομμένη πλευρά στο αλάτι μέχρι να καλυφθεί καλά.
- Τρίψτε την αλατισμένη πατάτα πάνω στις σκουριασμένες περιοχές, ασκώντας σταθερή πίεση.
- Εάν η επιφάνεια της πατάτας γίνει πολύ γλιστερή, κόψτε την χρησιμοποιημένη άκρη και βάλτε ξανά αλάτι.
- Συνεχίστε μέχρι να αφαιρεθεί η σκουριά.
- Ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα αλατιού και στεγνώστε καλά το αντικείμενο.
Γιατί η πατάτα είναι αποτελεσματική
Οι πατάτες περιέχουν οξαλικό οξύ, μια φυσική ένωση που βοηθά στη διάλυση της σκουριάς, διασπώντας τις εναποθέσεις σιδήρου. Όταν συνδυάζεται με το αλάτι ως λειαντικό, η πατάτα μπορεί να τρίψει αποτελεσματικά τη σκουριά από τις μεταλλικές επιφάνειες. Οι γλυκοπατάτες έχουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα οξαλικού οξέος, καθιστώντας τις μια εξίσου αποτελεσματική εναλλακτική λύση.
Άλλες έξυπνες λύσεις καθαρισμού για τις κατσαρόλες και τα τηγάνια
Εκτός από την πατάτα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να καθαρίσετε τα μαγειρικά σας σκεύη:
Κέτσαπ: Η κέτσαπ, λόγω του οξικού οξέος που περιέχει (από το ξύδι), μπορεί να απομακρύνει ακόμα και τα καμένα υπολείμματα. Η συμπαγής υφή της, την καθιστά ιδανική για να κολλάει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των σκευών. Το οξύ επιτίθεται και χαλαρώνει το στρώμα της λιπαρής βρωμιάς, αφήνοντας το τηγάνι λαμπερό.
Αναψυκτικά τύπου Cola: Ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να φρεσκάρει τα μαντεμένια τηγάνια. Το φωσφορικό οξύ του αναψυκτικού διασπά και διαλύει αποτελεσματικά τη σκουριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου