Σάββατο 16 Αυγούστου 2025

Πιλάφι με στακοβούτυρο, από το Ρέθυμνο

άνθος Νεσφυγέ, Grecotel Marine

Υλικά

Μερίδες: 10-12

 500 γρ. ρύζι Καρολίνα

 2 λίτρα σπιτικός ζωμός κρέατος (κατά προτίμηση αρνιού) ή κότας

 3-4 κουτ. σούπας στακοβούτυρο (βούτυρο γάλακτος - κλαριφιέ, που παράγεται από την κρέμα αιγοπρόβειου γάλακτος)

 χυμός από 3 λεμόνια

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ρεθεμνιώτικο πιλάφι με στακοβούτυρο, αρχικά βάζουμε, σε ένα σουρωτήρι, το ρύζι και το ξεπλένουμε καλά, για να φύγει το περιττό άμυλο.

Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε.

Σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό και λίγο αλάτι.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει.

Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15-18 λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι και να απορροφήσει σχεδόν όλο τον ζωμό. Δεν πρέπει να στεγνώσει εντελώς, θέλουμε να μείνει ζουμερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.

 

Προσθέτουμε το στακοβούτυρο και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε, το ρεθεμνιώτικο πιλάφι με στακοβούτυρο, ζεστό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου