Κυριακή 3 Αυγούστου 2025

Γρανίτα γιαούρτι μέσα σε «μπολ» από κομμένο πεπόνι

Νένα Ισμυρνόγλου

 Υλικά

Μερίδες: 8

 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό

 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

 170 γρ. μέλι

 ελάχιστο αλάτι

 4 μικρά πεπόνια, βάρους 680-700 γρ. το καθένα

 ξύσμα από 2 λάιμ, ακέρωτα (αν δεν βρούμε, τα μουλιάζουμε σε βραστό νερό και τα τρίβουμε όσο καλύτερα μπορούμε με ένα καθαρό σύρμα κουζίνας, για να απομακρύνουμε την παραφίνη από τη φλούδα)

 κορυφές από φρέσκο δυόσμο για το σερβίρισμα


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε γρανίτα γιαούρτι μέσα σε «μπολ» από κομμένο πεπόνι, αρχικά ανακατεύουμε με το σύρμα, σε ένα μεγάλο μπολ, το γιαούρτι, το γάλα, το μέλι και ελάχιστο αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό ταψάκι ή μπολ, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται κοντά στα τοιχώματα του δοχείου.

Με ένα πιρούνι ξύνουμε το μείγμα για να διαλύσουμε τους κρυστάλλους και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.

Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία κάθε μισή ώρα, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αφράτο τριμμένο πάγο. Συνολικά θα πάρει περίπου 2-4 ώρες.

Σερβίρισμα

Κόβουμε τα πεπόνια στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια, αλλά όχι τη σάρκα.

Γεμίζουμε με γρανίτα γιαουρτιού την κοιλότητα κάθε κομμένου πεπονιού, εκεί όπου βρίσκονταν τα σπόρια.

 

Γαρνίρουμε με ξύσμα λάιμ και κορφούλες δυόσμου.

Σερβίρουμε, τη γρανίτα γιαούρτι μέσα σε «μπολ» από κομμένο πεπόνι, αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 235.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου