Χριστίνα Αεράκη Κουβίδου
Υλικά
Κομμάτια: 15
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο
200 ml ελαιόλαδο + επιπλέον, για το άλειμμα
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση με τυρί
125 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
125 γρ. φρέσκια μυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
1 αυγό μικρού μεγέθους, ελαφρά χτυπημένο
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση με σπανάκι
250-300 γρ. φύλλα από φρέσκο σπανάκι, πλυμένα στεγνά και ψιλοκομμένα (ή ανάμεικτα με σέσκουλα)
125 γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί άλμης, χοντροτριμμένη
1 αυγό μικρό, ελαφρά χτυπημένο
Γέμιση με χόρτα:
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το σπανάκι (ή το μείγμα σπανάκι-σέσκουλα), το τυρί και το αυγό.
Διαδικασία
Ζύμη:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το αλάτι και τα χτυπάμε με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, που να κόβεται εύκολα με το χέρι σε κομμάτια, χωρίς να θρυμματίζεται.
Την πλάθουμε σε μπάλα.
Γέμιση με τυριά:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο τυριά, πιπέρι και το αυγό, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να σφίξει.
Πιτάκια:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Κόβουμε με το χέρι ένα κομμάτι ζύμης με βάρος περίπου 80 γρ. και το πλάθουμε σε μπαλίτσα.
Σε ελαφρά αλευρωμένο ξύλο κοπής πιέζουμε την μπαλίτσα με την παλάμη μας μέχρι να γίνει ένα σχετικά λεπτό δισκάκι με διάμετρο περίπου 15 εκ. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε 1 κουτ. σούπας γέμιση της επιλογής μας στο κέντρο και φέρνουμε τις άκρες του δίσκου πάλι προς στο κέντρο, ώστε να ενωθούν σαν πουγκί και να κλείσουν μέσα τη γέμιση.
Πιέζουμε προσεκτικά το «πουγκί» με λαδωμένες παλάμες, για να γίνει ένα δισκάκι σχετικά λεπτό, με διάμετρο περίπου 15 - 17 εκ. Πιέζουμε με απαλές κινήσεις για να μην τρυπήσει το ζυμάρι και βγει έξω η γέμιση.
Τακτοποιούμε το πιτάκι στο ταψί.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά τους να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε και αμέσως αλείφουμε τα πιτάκια με ελάχιστο ελαιόλαδο – έτσι θα γυαλίσουν ωραία και θα παραμείνει τραγανή η ζύμη.
Τα σερβίρουμε χλιαρά ή μόλις κρυώσουν τελείως.
Μυστικά
Τα πιτάκια αυτά γίνονται και τηγανητά, με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου