Γιατί το «να κρυώσει πρώτα» δεν είναι πάντα η πιο ασφαλής επιλογή.
Όλοι έχουμε ακούσει τη «συμβουλή της γιαγιάς» να αφήνουμε το ζεστό φαγητό να κρυώσει πριν το βάλουμε στο ψυγείο. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφάλειας τροφίμων, αυτή η πρακτική μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Η παρατεταμένη παραμονή του φαγητού στην «επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας» (40–140°F / 4–60°C) επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό — διπλασιάζονται κάθε
20 λεπτά.Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε το φαγητό να κρυώνει στον πάγκο
Η Vanessa Coffman, Ph.D., από τον οργανισμό Stop Foodborne Illness, εξηγεί πως το φαγητό πρέπει να πέσει στους 21°C (70°F) μέσα σε 2 ώρες και στη συνέχεια στους 5°C (41°F) ή χαμηλότερα μέσα στις επόμενες 4 ώρες. «Το να φτάσει το φαγητό την τελική ασφαλή θερμοκρασία σε θερμοκρασία δωματίου είναι πρακτικά αδύνατο εκτός αν η κουζίνα σας μοιάζει με θάλαμο ψύξης», τονίζει.
Γιατί δεν βάζουμε καυτό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο
Αν τοποθετηθεί μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο, η θερμότητα μπορεί να μην διανεμηθεί ομοιόμορφα. Έτσι, ο πυρήνας του φαγητού μένει ζεστός αρκετή ώρα, δίνοντας ευκαιρία στα βακτήρια να αναπτυχθούν. Επιπλέον, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου μπορεί να ανέβει, θέτοντας σε κίνδυνο και άλλα τρόφιμα.
Ο σωστός τρόπος ψύξης
Οι ειδικοί προτείνουν:
Διαίρεση σε μικρότερες μερίδες
Ο Bryan Quoc Le, Ph.D., επισημαίνει ότι η διαίρεση σε μικρά δοχεία αυξάνει την επιφάνεια και επιτρέπει ταχύτερη απώλεια θερμότητας. Προτιμήστε μεταλλικά ή γυάλινα δοχεία.
Μπάνιο πάγου (ice bath)
Γεμίστε καθαρό νεροχύτη ή μεγάλη λεκάνη με παγωμένο νερό. Τοποθετήστε το δοχείο μέσα και ανακατεύετε συχνά το φαγητό. Ελέγχετε με θερμόμετρο μέχρι να φτάσει στους 21°C πριν το βάλετε στο ψυγείο.
Προσθήκη πάγου σε σούπες και σάλτσες
Ειδικά για υγρά, μερικά παγάκια μπορούν να επιταχύνουν την ψύξη.
Και η κατάψυξη;
Το να βάλετε καυτό φαγητό κατευθείαν στην κατάψυξη δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό και να ξεπαγώσει άλλα τρόφιμα. Πρώτα αφήστε το φαγητό να φτάσει στους 4°C και μετά καταψύξτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου