Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Το έξυπνο κόλπο που κάνει το λευκό ψωμί πιο υγιεινό, σύμφωνα με γιατρό

Ο χειρουργός του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), Dr. Karan Rajan, αποκάλυψε ένα απρόσμενο κόλπο που, σύμφωνα με τον ίδιο, μειώνει τον “γλυκαιμικό δείκτη” του λευκού ψωμιού που αγοράζετε, καθιστώντας το πολύ πιο υγιεινό για κατανάλωση.

Δεν είναι μυστικό ότι το λευκό ψωμί θεωρείται ο λιγότερο υγιεινός τύπος ψωμιού. Γιατρός ισχυρίζεται ότι βρήκε έναν τρόπο να το κάνει λίγο πιο ωφέλιμο για

την υγεία σας.

Το κόλπο που κάνει το λευκό ψωμί πιο υγιεινό, σύμφωνα με γιατρό

Ο χειρουργός του NHS, Dr. Karan Rajan, μοιράστηκε αυτό το εκπληκτικό κόλπο με τους εκατομμύρια followers του.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο TikTok (@dr.karanr), Dr. Rajan είπε: «Αν πάρετε μια φέτα λευκό ψωμί και την φρυγανίσετε, καταλήγετε να μειώνετε τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού. Αυτό σημαίνει ότι διασπάται πιο αργά στο σώμα, προκαλώντας μια πιο σταδιακή αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν πάρετε μια φέτα λευκό ψωμί και την βάλετε στην κατάψυξη, στη συνέχεια την αποψύξετε και την φρυγανίσετε ξανά, μπορείτε να μειώσετε τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού σχεδόν κατά το ήμισυ».

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (GI) είναι ένα σύστημα κατάταξης τροφίμων που χρησιμοποιείται για προϊόντα που περιέχουν υδατάνθρακες, σύμφωνα με το NHS. Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα επηρεάζει κάθε προϊόν διατροφής τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, όταν καταναλώνεται μόνο του.

Το λευκό ψωμί, οι πατάτες, το λευκό ρύζι και τα ζαχαρούχα ποτά είναι γνωστά για τον “υψηλό τους γλυκαιμικό δείκτη”, καθώς τα τρόφιμα αυτά διασπώνται γρήγορα μέσα στο σώμα, προκαλώντας αιχμή στο σάκχαρο του αίματος. Εν τω μεταξύ, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν “χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη” και συνιστώνται σε μεγάλο βαθμό για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.


Ψωμί: Πώς βοηθά το ανθεκτικό άμυλο στην υγεία μας

Εμβαθύνοντας περισσότερο στο κόλπο του, ο Dr. Rajan πρόσθεσε: «Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή σχηματίζεται περισσότερο ανθεκτικό άμυλο που ωφελεί την υγεία του εντέρου σας, επειδή λειτουργεί περισσότερο σαν φυτική ίνα. Για παράδειγμα εάν τρώτε πράσινες άγουρες μπανάνες, μπορεί να έχετε 20 φορές περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από τις ώριμες κίτρινες μπανάνες. Η αύξηση της περιεκτικότητας σε ανθεκτικό άμυλο στις πράσινες μπανάνες δεν βοηθά μόνο στην υγεία του εντέρου, αλλά βελτιώνει επίσης τον κορεσμό, κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερο».

Η συμβουλή του Dr. Rajan έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να ισχυρίζονται ότι ανυπομονούν να δοκιμάσουν το κόλπο με το ψωμί μόνοι τους. «Πάντα καταψύχω το ψωμί μου για να το φρυγανίσω, έτσι δεν υπάρχει σπατάλη. Δεν ήξερα ότι ήταν ωφέλιμο», έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: «Αυτά είναι καλά νέα. Γιατί λατρεύω το φρυγανισμένο ψωμί».

Ωστόσο, εάν θέλετε να τρώτε αποκλειστικά πιο υγιεινούς τύπους ψωμιού, η διατροφολόγος Lina Valente συνιστά να επιμείνετε σε ψωμιά ολικής αλέσεως, με δημητριακά και σπόρους. «Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν φυτικές ίνες και ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα. 

 

Επιπλέον, τα ολικής άλεσης δημητριακά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αιχμές στο σάκχαρο του αίματος (χάρη στις φυτικές ίνες) και μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους, καθώς οι φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν», σημείωσε η ίδια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου