Υλικά
Μερίδες: 4
700 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες, σχετικά μικρές, με ή χωρίς το κεφάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
1 βάζο αμπελόφυλλα (450 γρ.)
3 ντομάτες, σε λεπτές φέτες
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
50 ml ελαιόλαδο
30 ml χυμός λεμονιού
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
7 κλωνάρια μαϊντανός, χοντροκομμένος
Διαδικασία
Για τις σαρδέλες στα αμπελόφυλλα, αλατίζουμε τις καθαρισμένες σαρδέλες, τις πασπαλίζουμε με το μισό ξύσμα λεμονιού και τις αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Αν τα φύλλα δεν είναι τρυφερά, τότε τα βάζουμε να σιγοβράσουν με νερό ίσα να τα σκεπάζει, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 φλούδα λεμόνι για 5-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (όπου υπολογίζουμε να χωρέσουν σε μία στρώση οι σαρδέλες) τις φέτες ντομάτας και τις αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το θυμάρι και το σκόρδο. Περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Τυλίγουμε κάθε σαρδέλα με ένα αμπελόφυλλο. Αν το αμπελόφυλλο είναι μικρότερο, συμπληρώνουμε με κομμάτια κομμένου φύλλου.
Τοποθετούμε τις τυλιγμένες σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη στο ταψί με τις προψημένες ντομάτες, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 160°C για 10-15 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος της σαρδέλας.
Ανακατεύουμε το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού με όλα τα υλικά για το σερβίρισμα, περιχύνουμε τις σαρδέλες και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε τις σαρδέλες στα αμπελόφυλλα με ζυμωτό ψωμί, ταραμοσαλάτα και σαλάτα γλιστρίδα με ελιές και κάππαρη.
Δείτε επίσης: Σ’ ΑΓΑΠΩ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου