Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Πώς να μην σπάσουν τα αυγά στο βράσιμο

Υπάρχουν μερικά εύκολα βήματα για να βράσεις τα αυγά σας, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ούτε μισή ρωγμή στο τσόφλι. 

Για αρχή λοιπόν, βάλε με απαλές- πάντοτε- κινήσεις τα αυγά σε ένα άδειο κατσαρολάκι και στη συνέχεια τοποθέτησε κρύο νερό γύρω τους και όχι κατευθείαν πάνω τους. Αυτό είναι ένα αναγκαίο βήμα στην όλη διαδικασία καθώς όταν εκθέτουμε αμέσως τα αυγά σε ζεστό ή καυτό νερό, τα «σοκάρουμε» και δημιουργούν ρωγμές.

Έπειτα μπορείς να προσθέσεις στο

νερό από ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι για κάθε αυγό που υπάρχει στο κατσαρολάκι και έπειτα άνοιξε το μάτι. Το ξίδι βοηθά τις πρωτεΐνες στο ασπράδι του αβγού να σχηματιστούν πιο γρήγορα και να «δέσουν» τις ρωγμές στο κέλυφος πριν ανοίξουν. Άφησε τα αυγά να βράσουν για ελάχιστα λεπτά ώστε να είναι έτοιμα.

Τώρα, ανάλογα με το πώς τα τρως, ποικίλει και ο χρόνος που τα αφήνεις. Δηλαδή:

  • Στα τρία λεπτά το ασπράδι δεν έχει πήξει και φυσικά ούτε και ο κρόκος.
  • Στα πέντε λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν πήξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός ιδίως στο κέντρο του.
  • Στα έξι λεπτά το ασπράδι έχει πήξει και ο κρόκος αρχίζει να πήζει ολοκληρωτικά.
  • Στα επτά λεπτά ο κρόκος έχει ακόμα μερικά υγρά σημεία.
  • Στα οκτώ ο κρόκος έχει πήξει αλλά είναι ακόμα μαλακός.

 

  • Στα εννιά λεπτά ο κρόκος έχει πια αρχίσει να σκληραίνει.
  • Στα παραπάνω από εννιά λεπτά το αυγό είναι εντελώς «σφιχτό».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου