Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Τσιπούρες με πατάτες στον φούρνο

Μανώλης Θλιβερός

Υλικά

Μερίδες: 4

 4 τσιπούρες (περίπου 400 γρ. η καθεμιά), καθαρισμένες

 8 - 10 μικρές προς μεσαίες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές

 4 μέτρια ξερά, κρεμμύδια

 4 σκελίδες σκόρδο (ή όσο σκόρδο θέλουμε), σε λεπτά φετάκια

 100 ml λευκό, ξηρό κρασί

 χυμός από 2 λεμόνια

 4 κουτ. γλυκού κάππαρη, ξαλμυρισμένη

 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια θυμαριού, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, καλοκοπανισμένο

 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

 αλατοπίπερο

 ψιλοκομμένος μαϊντανός


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τσιπούρες με πατάτες στον φούρνο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

Στη συνέχεια, μοιράζουμε την κάππαρη και το μισό σκόρδο στις κοιλιές των τσιπούρων.

Αλατοπιπερώνουμε, τις τσιπούρες, καλά και τις βάζουμε προσεχτικά σε ένα σουρωτήρι (για να μη ξεχυθεί η «γέμιση»).

Τις βάζουμε στο ψυγείο, όπου τις αφήνουμε μέχρι να τις χρειαστούμε.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Τα βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και προσθέτουμε τα 2/3 του λαδιού, αλατοπίπερο, το μισό θυμάρι, το υπόλοιπο σκόρδο, το κρασί και το μισό χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και στρώνουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια στο ταψί.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.

Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν τα υλικά.

Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε το ταψί και βάζουμε πάνω στις πατάτες και στα κρεμμύδια τις τσιπούρες.

Τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.

Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει οι τσιπούρες και οι πατάτες.

Αν οι τσιπούρες έχουν γίνει (ελέγχουμε ανοίγοντας λίγο μια στην κοιλιά της - δεν πρέπει να έχει αίμα στη ραχοκοκαλιά) νωρίτερα από τις πατάτες, τις βγάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο των πατατών και των κρεμμυδιών.

Ξεφουρνίζουμε το ταψί και πασπαλίζουμε, τις τσιπούρες με πατάτες στον φούρνο, με το υπόλοιπο θυμάρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα με άνηθο ή με μια ντοματοσαλάτα (με ντοματίνια, αν δεν βρούμε καλές ντομάτες) με πιπεριές κέρατα και ξερό κρεμμύδι.

Από το gastronomos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου