Το κομπούχα (ή κομπούτσα) είναι ποτό, προϊόν ζύμωσης, που δημιουργείται από μαύρο ή πράσινο τσάι και μαγιά από ζυμομύκητες (που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση ή, αν δεν υπάρχει, αποσταγμένο ξίδι) με την προσθήκη ζάχαρης.
Κατά κύριο λόγο περιέχει μύκητες της οικογένειας σακχαρομυκήτων (Saccharomyces) . Είναι ελάχιστα ανθρακούχο, με ωραία γεύση, και θεωρείται ωφέλιμο λόγω των βακτηρίων και μυκήτων (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, εν συντομία SCOBY) που αναπτύσσονται κατά την
παραγωγή του.Είναι επίσης γνωστό και ως «τσάι της Μαντζουρίας».
Έχει ευεργετικές ιδιότητες και κυρίως αποτοξινώνει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Αυτές οι ιδιότητες βέβαια δεν έχουν τεκμηριωθεί ακόμα από επιστημονικές έρευνες.
Περιέχει όλες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12 και βιταμίνη C,
Περιέχει ακόμη γλυκουρονικό οξύ, γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ, ουσνικό οξύ, κιτρικό οξύ, οξαλικό οξύ, γλυκονικό οξύ, βουτυρικό οξύ, φιλικό οξύ, νουκλεϊκά οξέα, όπως RNA και το DNA,
Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανάλωση της είναι η γνώμη του γιατρού σας, κυρίως αν υπάρχει κάποια ασθένεια. Οπωσδήποτε απαγορεύεται η χρήση της σε παιδιά κάτω των 4 ετών και σε γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.
Τον μύκητα είναι αρκετά δύσκολο να τον βρείτε εκτός αν σας δώσει κάποιος γνωστός που έχει. Μόνο αν το παραγγείλετε σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων ή από το διαδίκτυο. Έτοιμα ροφηματα κομπούχα, υπάρχουν όπου πωλούνται βιολογικά προϊόντα, σε περίπτωση που δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας.
Αρχίζετε να πίνετε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού (πριν το πρωινό και μετά από γεύματα), αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα μέχρι να φτάσετε στο ένα ποτηράκι του κρασιού.
Για να φτιάξουμε κομπούχα χρειαζόμαστε:
1 καλλιέργεια κομπούχα 2 λίτρα νερό
2 έως 4 κουταλάκια μαύρο ή πράσινο τσάι ή μίγμα των 2
1 κούπα άσπρη ζάχαρη
λίγο ποτό από προηγούμενη κομπούχα
Αφού βράσει το νερό προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Στη συνέχεια βάζουμε το τσάι και αφήνουμε να κρυώσει.
Ακολούθως βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα το τσάι αφού το σουρώσουμε και προσθέτουμε την καλλιέργεια και το ποτό της κομπούχα.
Σκεπάζουμε με τούλι και αφήνουμε σε ζεστό και σκιερό μέρος για 5 με 10 μέρες ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος
Όταν είναι έτοιμο αφαιρείτε την καλλιέργεια κομπούχα και τον απόγονό της που σχηματίσθηκε, και την φυλάτε με λίγο ποτό κομπούχα σε καθαρό βάζο σκεπασμένο με τούλι για την επόμενη παρασκευή σας.
Η κομπούχα διατηρείται στο ψυγείο για 3 περίπου μήνες.
Δεν πρέπει να πίνετε συνεχόμενα για πολύ καιρό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα κυρίως γαστρεντερικά'
Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή!
Δείτε επίσης: 7 παρατυπίες που υποδηλώνουν ότι η Σελήνη έχει Κατασκευαστεί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου