Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Αλόη στο μπαλκόνι μας. Όσα πρέπει να ξέρετε!

Η Αλόη είναι ένα φυτό συγγενές με το κρεμμύδι και το σκόρδο, που κατάγεται πιθανόν από την βόρεια Αφρική και τις Κανάριους Νήσους.

Οι ευεργετικές της ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και καλλιεργείται για φαρμακευτικούς λόγους. 

Παρέχει 20 από τα 22 αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και περιέχει επίσης ενώσεις με αναλγητική, αντιβακτηριδιακή και αντιιική δράση.

Έχει ακόμα

 αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των εγκαυμάτων και των τραυμάτων.

Βοηθάει επίσης στη ρύθμιση του σακχάρου. και μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί ο φλοιός της περιέχει ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροιες.

Επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης του έρπη και μειώνει τον πόνο.

Μελέτη που έγινε στην Okinawa της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι η Αλόη εμποδίζει την καρκινογένεση στους ανθρώπινους πνεύμονες. Αυτό βέβαια πρέπει να υποστηριχθεί και από άλλες ανεξάρτητες έρευνες.


Αλόη στο μπαλκόνι μας.

Είναι πολύ εύκολο να καλλιεργήσουμε τις δικές μας αλόες. Χρειαζόμαστε  γλάστρες σχετικά πλατιές και ρηχές και το ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα. 

Τοποθετούμε τις γλάστρες σε φωτεινό σημείο προστατευμένο από τους βοριάδες και την παγωνιά.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το πότισμα. Ποτίζουμε  μία φορά την βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, το καλοκαίρι δυο φορές, ενώ τον χειμώνα πολύ αραιά.

Για τη λίπανση χρησιμοποιούμε μια κουταλιά της σούπας βιολογικό λίπασμα μια φορά τον μήνα από την Άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Τα φύλλα της αλόης αρχίζουμε να τα μαζεύουμε 3 χρόνια μετά τη φύτευση της και η καλύτερη εποχή για αυτό είναι το Φθινόπωρο

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με τις παραφυάδες που βγαίνουν δίπλα από το φυτό. Όταν φτάσουν σε ύψος 10-15 εκατοστά τις αφαιρούμε και τις μεταφυτεύουμε. Ακόμα και αν δεν θέλουμε να τις μεταφυτεύσουμε πρέπει να τις αφαιρούμε σταδιακά (2-3 κάθε φορά) για να μην κουράζουν το μητρικό φυτό.

Για να φτιάξετε το δικό σας χυμό αλόης θα χρειαστείτε:

2 κούπες ζελέ αλόης βέρα (500 γραμμάρια)

Μέλι ή βιολογική ζάχαρη( Προσωπικά προτιμούμε το μέλι ως πιο υγιεινό)

1  κούπα νερό (350 mL)

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι (20 mL) 

Σε μίξερ ή μπλεντεράκι κτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να πάρουμε ένα παχύρευστο χυμό. Το βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα η μπουκάλια και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι ένα μήνα.

Πίνουμε μια κουταλιά της σούπας το πρωί και άλλη μισή  μια κουταλιά της σούπας το απόγευμα


Δείτε στο βίντεο πως να βγάλετε το ζελέ από το φύλλο της αλόης

                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου