Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Μανιτάρια από τον μανάβη ή από σπίτι;

Τα μανιτάρια όπως είναι γνωστό σε όλους, είναι τρόφιμο πολύ υψηλής διατροφικής αξίας και με γεύση που θυμίζει αρκετά κρέας.

Άπειρες συνταγές περιέχουν μανιτάρια και αυτό δεν είναι τυχαίο. 

Γνωρίζετε όμως ότι μπορείτε να έχετε τη δική σας παραγωγή ακόμα και στο σπίτι σας;

Ναι καλά διαβάσατε, αρκεί ένας μικρός χώρος περίπου 10 τετραγωνικών που να είναι  σκιερός,

φωτεινός, δροσερός και απάνεμος.

Επόμενη κίνηση να προμηθευτείτε το υπόστρωμα που περιέχει τους σπόρους των μανιταριών. Προτιμήστε αυτό που περιέχει επωασμένους σπόρους για να γλυτώσετε χρόνο και ταλαιπωρία. Θα το βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα και υπάρχει σε 3 τύπους. Οι δύο πρώτοι τύποι αφορούν το πλευρώτους, ενώ ο τρίτος τύπος αφορά τη λεντινούλα και την γκριφόλα (μαϊτάκε).

Τοποθετείστε το μπλοκ σε μέρος φωτεινό αλλά όχι απ΄ευθείας στον ήλιο. Από κάτω θα βάλετε μια υγρή επιφάνεια που θα κρατάει μόνιμα νερό, όπως αφρολέξ, πιατάκι, παλιά κουβέρτα κτλ 

Απαραίτητη προϋπόθεση το σημείο να έχει αρκετή υγρασία γύρω στο 80-90% και να μην πατάει σε χώμα το μπλοκ αλλά σε τσιμέντο πλακάκια ή μια παλέτα.

Η θερμοκρασία ανάπτυξης των μανιταριών είναι οι 8-18 oC, γι αυτό η ιδανική εποχή είναι από αρχές Νοεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου.

Όταν τα πρώτα κεφαλάκια εμφανιστούν, ανοίγουμε τρύπες στο πλαστικό στα σημεία που βγαίνουν τα μανιτάρια και τα δροσίζουμε χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστηράκι σε όλη την επιφάνεια, ψεκάζοντας 1-2 φορές την ημέρα, μέχρι τα μανιτάρια να μεγαλώσουν αρκετά. Δεν αφαιρούμε το πλαστικό φίλμ από το μπλόκ γιατί έτσι χάνεται η υγρασία του.. 

Με τις κατάλληλες συνθήκες θα φυτρώσουν σε 7-14 ημέρες.

Τα συλλέγουμε με ένα απλό τράβηγμα ολόκληρης της καρποφορίας από το σημείο που φυτρώνει  και δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι, γιατί θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβετε τα ίδια στάδια.

Το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστο 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά.

Όταν πάψει να παράγει το μπλοκ ανακυκλώνουμε το περιεχόμενό του ενσωματώνοντάς το στο χώμα τού κήπου ή στους λάκκους των δέντρων και των κηπευτικών, σαν λίπασμα.

Σε ένα χώρο 10 τετραγωνικών μπορούμε να βάλουμε περίπου 25 μπλοκ που με την κατάλληλη φροντίδα θα μας δώσουν μέσα σε 3 μήνες 125 κιλά! Ποσότητα που εκτός από οικιακή κατανάλωση, μπορούμε ακόμα και να πουλήσουμε σε γνωστούς για ένα έξτρα εισόδημα!

Αν θέλετε να δείτε και έναν εναλλακτικό τρόπο χρησιμοποιώντας τα κατακάθια του καφέ πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου