Υλικά
Μερίδες: 4
1 - 1 1⁄2 κιλό φιλέτα παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
700 γρ. πατάτες, σε 4 μακρόστενα κομμάτια η καθεμία (κομμένες κατά μήκος στη μέση και μετά ξανά κατά μήκος στη μέση)
5 - 6 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλουμε), σε φετάκια
χυμός από 3 λεμόνια
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο πιπέρι (προτιμότερο άσπρο)
μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)
Για το κρεμμυδόζουμο
5 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
περίπου 2 λίτρα νερό
Διαδικασία
Κρεμμυδόζουμο
Για να ετοιμάσουμε τον αγιορείτικο βακαλάο με πατάτες και άσπρη σάλτσα, πρώτα φτιάχνουμε το κρεμμυδόζουμο: Βάζουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.
Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν πολύ καλά, τα μεταφέρουμε με το νερό στο μπλέντερ και τα λιώνουμε. Διαφορετικά, τα λιώνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, αν διαθέτουμε.
Μπακαλιάρος
Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια του μπακαλιάρου με το δέρμα προς τα πάνω.
Τακτοποιούμε και τις πατάτες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο και όσο νερό χρειαστεί ίσα-ίσα να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά.
Μόλις κοχλάσουν τα υγρά δυνατά, ρίχνουμε τα σκόρδα και το λάδι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε (χωρίς να σκεπάσουμε ξανά) για περίπου 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες και το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό.
Αν το φαγητό κοντεύει να γίνει και υπάρχουν παραπανίσια υγρά στην κατσαρόλα, τα βγάζουμε με μια κουτάλα.
Προσθέτουμε το λεμόνι, κουνάμε την κατσαρόλα να ενωθεί με τη σάλτσα του φαγητού και αποσύρουμε.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, σείουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό.
Σερβίρουμε τον βακαλάο με τις πατάτες και τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και πιπέρι.
Δείτε επίσης: ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου