Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Air Fryer: Ειδικός αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι φριτέζες αέρος εάν τις χρησιμοποιείτε λάθος

Οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει απαραίτητες συσκευές στις περισσότερες κουζίνες, χάρη στην ικανότητά τους να μαγειρεύουν σχεδόν τα πάντα και στο γεγονός ότι είναι πιο οικονομικές από τον παραδοσιακό φούρνο.

Ενώ θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή λόγω του τρόπου μαγειρέματος με γρήγορη κυκλοφορία θερμού αέρα, ένας γιατρός προειδοποιεί ότι τα air fryer μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία αν δεν

χρησιμοποιηθούν σωστά.

Γιατί είναι σημαντική η σωστή χρήση και συντήρηση του air fryer

Ένας γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε στους ακόλουθούς του στο TikTok τη σημασία του σχολαστικού καθαρισμού και συντήρησης της φριτέζας αέρος. Σύμφωνα με τον Dr. Karan Rajan, τα air fryer επικαλύπτονται με ουσίες που ονομάζονται υπερφθοροαλκυλιωμένες χημικές ουσίες (PFAS). Οι PFAS χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, είδη προσωπικής υγιεινής, μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση και χαλιά.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) αναφέρει ότι οι PFAS ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία επειδή δεν αποσυντίθενται εύκολα και μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς μπορεί να επηρεάσουν οι PFAS την υγεία;

Εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η έκθεση σε PFAS αύξησε τον κίνδυνο ορισμένων όγκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ήπατος, του μαστού και του παγκρέατος.


Άλλες μελέτες υποδηλώνουν πιθανές συνδέσεις με άλλους καρκίνους, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.

Χρήσιμες συμβουλές

Ο Dr. Karan εξήγησε ότι υπάρχει πιθανό πρόβλημα μόνο εάν η αντικολλητική επίστρωση της φριτέζας έχει υποστεί φθορά. Για επιπλέον ασφάλεια, μπορείτε να επιλέξετε air fryer με επικάλυψη από κεραμικό ή ανοξείδωτο ατσάλι.

Κατά το μαγείρεμα και τον καθαρισμό, καλό είναι να αποφεύγετε να γρατζουνίζετε το air fryer για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο η επικάλυψη να εισχωρήσει στο φαγητό σας.

 

Οι φριτέζες αέρος μπορούν να αποτελέσουν μια βολική και οικονομική επιλογή μαγειρικής, αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται και να συντηρούνται σωστά. Αποφύγετε το υπερβολικό τρίψιμο της επίστρωσης και επιλέξτε μια φριτέζα από ασφαλή υλικά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου