Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Χοιρινό με μανταρίνι

Νένα Ισμυρνόγλου

 Υλικά

Μερίδες: 4

 1 κιλό χοιρινή σπάλα, σε κομμάτια 3 εκ.

 400 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 300 ml χυμός μανταρινιού + 1 φλούδα μανταρινιού, πολτοποιημένη στον πολυκόφτη

 150 γρ. ξερά, απύρηνα δαμάσκηνα

 2 καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

 100 ml κόκκινο κρασί

 1 κουτ. σούπας ξίδι

 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο κοπανισμένο

 90 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε χοιρινό με μανταρίνι, αρχικά αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα το χοιρινό.

Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.

Σοτάρουμε το χοιρινό για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το καρότο. Σοτάρουμε για άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, αλατοπίπερο, το κρασί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον χυμό μανταρινιού με την πολτοποιημένη φλούδα και 150 ml νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 50 λεπτά.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το ξίδι και τα δαμάσκηνα.

 

Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και να δέσει η σάλτσα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου