Τι κάνω το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι; Ξέρεις που να το ρίξεις μετά το μαγείρεμα στο σπίτι;
Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες:
Ακόμη και όταν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας.
Είναι αλήθεια; Αν ναι, αυτό
είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε.Γιατί το κάνουμε;
Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς να μας πει το σωστό τρόπο. Γι’ αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.
Και αυτό, γιατί ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε νερό ενός σπιτιού για 14 χρόνια.
Το χρησιμοποιημένο λάδι δεν πρέπει να χύνεται στον νεροχύτη ή στην αποχέτευση, γιατί μπορεί να φράξει τους σωλήνες και να ρυπάνει το περιβάλλον. Αντί γι’ αυτό:
- Ανακύκλωση λαδιού – Πολλοί δήμοι και σούπερ μάρκετ έχουν σημεία συλλογής χρησιμοποιημένου λαδιού για ανακύκλωση σε βιοκαύσιμο.
- Δοχείο και πέταμα στα σκουπίδια – Βάλε το κρύο λάδι σε ένα πλαστικό ή γυάλινο δοχείο με καπάκι και πέταξέ το στα σκουπίδια.
- Χρήση για άλλες δουλειές – Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις σπιτικό σαπούνι ή ως φυσικό λιπαντικό για εργαλεία.
- Απορρόφηση με χαρτί – Αν η ποσότητα είναι μικρή, μπορείς να μουσκέψεις χαρτί κουζίνας ή απορροφητικό υλικό (π.χ. άμμο για γάτες) και να το πετάξεις στα σκουπίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου