Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Κρεμμύδι, ο βασιλιάς της κουζίνας!

Το κρεμμύδι δίκαια θεωρείται ο βασιλιάς της κουζίνας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φαγητών ξεκινούν με αυτό. Αλλά και ωμό μπαίνει στις περισσότερες σαλάτες.

Η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη γιατί έχει χαμηλές θερμίδες αλλά  υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως

βιταμίνη C,  βιταμίνες Β, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Περιέχει  25 διαφορετικές ποικιλίες αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τους προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Ακόμα παρέχουν προστασία για ορισμένους τύπους καρκίνου και διαβήτη λόγω των ανθοκυανινών που περιέχουν τα κόκκινα κρεμμύδια.  

Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και στην προστασία από θρόμβους.

Γνωστές επίσης οι αντιβακτηριακές ιδιότητες τους.

Κατά τη διάρκεια της γρίπης του 1919 ένας γιατρός επισκέφτηκε μια οικογένεια που ήταν η μόνη στο χωριό που δεν είχε αρρωστήσει. Αιτία τα κρεμμύδια που είχαν βάλει σε πιάτα στα δωμάτια του σπιτιού. Η εξέταση στο μικροσκόπιο έδειξε την παρουσία του ιού επάνω τους, προστατεύοντας έτσι τους ενοίκους.

Ακόμη και από την πανούκλα αναφέρεται ότι προστατεύτηκαν πολλοί με τα κρεμμύδια.

Εκτός όμως από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα πολλές φορές ιδιαίτερα σοβαρά. Δεν ευθύνονται τα ίδια γι αυτό, αλλά το πως τα διαχειριζόμαστε. 

Ποτέ δεν φυλάμε κομμένα κρεμμύδια ακόμα και στο ψυγείο, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα, γιατί γίνονται εξαιρετικά δηλητηριώδη σε μία και μόνο νύχτα και δημιουργούν τοξικά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες λοιμώξεις του στομάχου ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.

Προσοχή λοιπόν για να έχουμε τα οφέλη της κατανάλωσης τους χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου