Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Ο αμφισβητούμενος Αγαθάγγελος και οι προφητείες του

Ο Αγαθάγγελος ήταν ένας Έλληνας μοναχός από την Ρόδο, και έγραψε τις προφητείες του την Κυριακή της Ορθοδοξίας του έτους 1279, όταν ήταν 79 ετών, στην Μεσσήνη της Ιταλίας.

 Οι προφητείες του είχαν χαθεί και βρέθηκαν στο Μιλάνο το 1555, τις οποίες μετέφρασε στα ιταλικά ο μοναχός Ιάκωβος ο Παλαιώτης που ανήκε στην τάξη του Αγίου Βενεδίκτου. Το 1751 τις μετέφρασε στα ελληνικά ο επίσκοπος Πολυανής και Βαρδάρων Θεόκλειτος ο Πολυειδής.

Αν και πολλοί αμφισβητούν την ύπαρξη του και αποδίδουν τις προφητείες του

στον ίδιο τον Θεόκλητο Πολυείδη. 

Όπως και να έχει αυτές οι προφητείες περιέχουν σημαντικά στοιχεία για την πορεία του Ελληνισμού και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει για την Ελλάδα: "Η Ελλάς θα γίνει εκ νέου από τους Τούρκους θέατρον ληστειών και καταστροφών. Οι κυβερνήται και ο λαός θα ευρεθώσι εν στενοχωρία. Ο εχθρός θα προχωρήσει μέχρι των εξαμιλίων. Αλλά έπειτα λαός τις Ανατολικός θα έλθει προς βοήθεια των Ελλήνων, οίτινες συνερχόμενοι εις εαυτούς εκ της ταραχής της εισβολής θα εξέλθουν πανστρατιά και θα εκδιώξουν του Τούρκους όχι μόνο εκ της Ελλάδος αλλά και εξ όλης της Ευρώπης, οίτινες Τούρκοι ευρίσκουν άσυλον μόνον εις Μέκκαν. Η δε Κωνσταντινούπολης γινεται εκ νέου πρωτεύουσα του Ελληνισμού".

Προβλέπει επίσης τους χρόνους της δουλείας των Ελλήνων στους Τούρκους: "Έσονται δε αι οικίαι διεφθαρμένοι, οι ιεροί ναοί μεμιασμένοι και οι πιστοί καταδεδιωγμένοι έως της ογδόης εκατοντατηρίδος αποφασιστικώς...". Και συνεχίζει: "Ούτως έσται ο λαός ούτος( δηλ. οι Έλληνες) υποτασσόμενος τοις ασεβέσιν Αγαρηνοίς, έως τετάρτης ολοπληρούς σχεδόν εκατοντάδος".

Όπως και έγινε με την επανάσταση του 1821!

Σε άλλο σημείο προφητεύει πότε θα συμβεί η πτώση της Κωνσταντινούπολης: «Αρίθμησε Αγαθάγγελε από τον πρώτο Κωνσταντίνο έως το δωδέκατο όμοιο όνομα και θα βρεις πότε θα συμβεί (η πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). Ο Θεός αποφάσισε και το Θείο του θέλημα είναι σταθερό και δεν θ’ αλλάξει».

 Αν και η πτώση του Βυζαντίου έγινε κατά των βασιλεία του ενδεκάτου Κωνσταντίνου και όχι του δωδεκάτου, υπάρχει μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια που τον δικαιώνει,  χρησιμοποιεί την λέξη «ομοίου ονόματος» και όχι «ιδίου» πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να αριθμηθεί και ο αυτοκράτωρ Κώνστας.

Αλλά δεν προφήτευσε μόνο για την Ελλάδα. Προέβλεψε τον διαμελισμό της Αυστρίας, την εξορία του Κάϊζερ κια την αποστασία της Δυτικής Ευρώπηςκατά του Πάπα διαμέσου του Λούθηρου.

Όπως επίσης για τη δράση του Μ. Ναπολέοντα και την καταστροφή του: " Αλλ΄ω Γάλλοι που υπάγεται; Ο νέος βασιλεύς άγει υμάς εις το μακελείον...".


Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Δημητρίου Σκαρτσιούνη "ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου