Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

5 ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέρατε για τον Πύργο του Αιφελ

 Στα 134 χρόνια ιστορίας του έχει πολλά να μας πει

 Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Ακόμα και οι ομάδες της πόλης τον έχουν στο έμβλημά τους, αφού είναι το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο στης πόλης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στον κόσμο.

Εγκαινιάστηκε το 1889 και από τότε και για 134 χρόνια κοσμεί τη γαλλική πρωτεύουσα. Και αυτή η πλούσια ιστορία που έχει, είναι γεμάτη με πληροφορίες που ίσως να

μη γνωρίζατε. Ορίστε 5 από αυτές:Έχει ύψος 324 μέτρα και ήταν το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο μέχρι να χτιστεί το Empire State Building το 1931.

Όταν χτίστηκε πολλοί κάτοικοι τον έκριναν αντιαισθητικό. Ο ποιητής Πώλ Βερλαίν δεν ήθελε να τον βλέπει. Ο συγγραφέας Γκυ Ντε Μωπασάν παλιά παρόλο που τον σιχαινόταν, έτρωγε κάθε μέρα στο εστιατόριο του. Όταν τον ρώτησαν γιατί, είπε πως ήταν το μόνο μέρος στο Παρίσι που δεν τον βλέπει.


Photo by Jeevan Jose on Unsplash

Αρχικά είχε άδεια για 20 χρόνια και το 1909, η πόλη του Παρισίου είχε προγραμματίσει να τον κατεδαφίσει. Ωστόσο επειδή αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας έμεινε στη θέση του και μετά την εικοσαετία.
Ζυγίζει συνολικά περίπου 10 χιλιάδες τόνους και είναι τόσο σταθερός που ακόμα κι αν φυσάνε σφοδροί άνεμοι, παρεκκλίνει μόλις 7,5 εκατοστά.
 
Έχει αλλάξει χρώμα μπογιάς αρκετές φορές. Αρχικά είχε βαφτεί σε βενετσιάνικο κόκκινο, αλλά μόλις εγκαινιάστηκε βάφτηκε σε κεραμιδί. Τρία χρόνια αργότερα βάφτηκε σε ώχρα, πριν αλλάξει πάλι το 1900 σε κίτρινο. To 1907 o Γουστάβος Άιφελ αποφάσισε να τον βάψει σε μια απόχρωση καφεκίτρινη, η οποία έμεινε μέχρι το 1954. Τότε άλλαξε ξανά σε κεραμιδί, καφεκόκκινο δηλαδή. Ο «καφέ Πύργος του Άιφελ», όπως τον ξέρουμε σήμερα, χρονολογείται από το 1968.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου