Υλικά
Μερίδες: 6
1.200 γρ. λευκό ψάρι σε φέτες, της αρεσκείας μας, φρέσκο ή κατεψυγμένο (πέρκα, μπακαλιάρος, γλαυκός κ.λπ.)
10 - 15 μαύρες ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
2 μέτριες ντομάτες, σε φέτες + 1 επιπλέον, τριμμένη
1.500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, κοπανισμένος)
2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
70 ml ούζο ή τσίπουρο ή λευκό ξηρό κρασί (με διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)
100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το σοτάρισμα του ψαριού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψάρι (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλες οι φέτες στο τηγάνι) για περίπου 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να σφίξει. Το κρατάμε στην άκρη.
Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, την ντομάτα (τριμμένη και φέτες), το μαϊντανό, τη μισή ποσότητα βασιλικού, το δεντρολίβανο, το ούζο (ή το τσίπουρο ή το κρασί), το ελαιόλαδο, 100 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν σχεδόν οι πατάτες. Ξεφουρνίζουμε το ταψί, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τις ελιές (αν τις βάλουμε), τον υπόλοιπο βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσουμε τις πατάτες, απλώνουμε το ψάρι, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και το ψάρι και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Σερβίρουμε το φαγητό και συνοδεύουμε με φρέσκια πράσινη σαλάτα.
Δείτε επίσης: ΜΟΝΑΧΑ ΑΠΟ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ (Τραγούδι)
Συνοδεύουμε με: Ενα λευκό κρασί, μια Ρομπόλα, μια Βηλάνα, ένα παριανό χαρμάνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου