Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Αγριογούρουνο στη γάστρα, με μπίρα και θυμάρι

Νίκη Χρυσανθίδου

 Υλικά

Μερίδες: 6

 1 ολόκληρο μπούτι από αγριογούρουνο, χωρίς το δέρμα, περίπου 2 κιλά

 330 ml (1 κουτάκι) μπίρα, ξανθιά

 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε μέτρια καρέ

 2 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες

 2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο

 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

 1 κουτ. σούπας κόλιανδρος ξερός, τριμμένος

 200 ml ξίδι

 70 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το μπούτι αγριογούρουνου, το ξίδι και τόσο νερό ώστε να καλύπτει το κρέας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Στο διάστημα αυτό το κρέας θα βγάλει αρκετό αίμα.

Βγάζουμε από το ψυγείο, το ξεπλένουμε και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Ξεπλένουμε και το βαθύ σκεύος. Ξαναβάζουμε το αγριογούρουνο στο βαθύ σκεύος και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 βράδυ στο ψυγείο να μαριναριστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 

Μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη μαρινάδα του σε μια γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1½ ώρα.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150° C και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, προσεκτικά για να μην καούμε, δυναμώνουμε τη φωτιά στους 200° C και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί όπως μας αρέσει.

 

Ελέγχουμε ότι το κρέας είναι έτοιμο, τρυπώντας με ένα λεπτό μαχαίρι στο πιο χοντρό σημείο του κρέατος: το υγρό που θα τρέξει θα πρέπει να είναι διάφανο και όχι ροζέ. Bγάζουμε το χοιρινό σε ξύλο κοπής, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού, τα αδειάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Δείτε επίσης: ΧΙΛΙΕΣ ΖΩΕΣ Σ’ΑΚΟΛΟΥΘΩ (Προς μελοποίηση) 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου