Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Μανιταρόσουπα με μπέικον

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: 6-8

 800 γρ. μανιτάρια λευκά, σκουπισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι και κομμένα σε λεπτές φέτες

 3 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

 80 ml ελαιόλαδο (ή 60 γρ. βούτυρο της αρεσκείας μας)

 50 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι, μουλιασμένα για 30 ́ σε 250 ml νερό και προσεκτικά στραγγισμένα, ώστε να μην πάρουμε μαζί και το χώμα που θα βγάλουν στο νερό (προαιρετικά)

 1.600 ml ζωμός κότας

 3 κουτ. σούπας τραχανάς ξινός (αλευρένιος) ή 1 πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια

 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν ή ρίγανη, κοπανισμένα

 1 δαφνόφυλλο

 200 ml κρέμα γάλακτος (ή 1 κεσές γιαούρτι αγελαδινό ή 150 γρ. κατίκι, που δίνουν μια ευχάριστη, υπόξινη νότα)

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 τα φύλλα από 1 - 2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή λίγο ξερό κοπανισμένο

 8 λεπτές φέτες μπέικον


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε την μανιταρόσουπα με μπέικον αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Απλώνουμε τις φέτες μπέικον σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθούν και να γίνουν τραγανές.

Μετά, τις βάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι (ή λιώνουμε το βούτυρο) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα λευκά μανιτάρια και τη δάφνη και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι να «πιουν» εντελώς τα υγρά τους, για περίπου 10 - 12 λεπτά. Αν βάλουμε τα μανιτάρια πορτσίνι, τα ρίχνουμε 5 λεπτά μετά τα φρέσκα.

 

Προσθέτουμε το ζωμό, τον τραχανά (ή την πατάτα), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 35 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος.

Οταν η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, προσθέτουμε το εστραγκόν (ή τη ρίγανη) και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) ή με το ραβδομπλέντερ μέχρι να προκύψει μια όσο το δυνατόν πιο λεία κρέμα.

Αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι ή κατίκι, τα βάζουμε κατά την πολτοποίηση.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, μοιράζουμε την μανιταρόσουπα στα πιάτα, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 φέτα μπέικον.

Δείτε επίσης: ΠΟΣΗ ΖΩΗ Ν’ ΑΝΤΕΞΕΙΣ

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 68.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου