Μαρία Αργύρη
Υλικά
Κομμάτια: 12
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
300 γρ. ζάχαρη άχνη
5 αυγά
3 κουτ. σούπας κονιάκ
150 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Για τη γέμιση
200 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη στη χοντρή μεριά του τρίφτη
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Διαδικασία
Γέμιση
Για να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα γεμιστή με σοκολάτα, ξεκινάμε με τη γέμιση αναμειγνύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.
Bασιλόπιτα
Για τη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Ρίχνουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, μαχλέπι) σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψουν, κατόπιν προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το κονιάκ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το χυμό πορτοκάλι με το μείγμα του αλευριού.
Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε τα καρύδια και το ξύσμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Απλώνουμε λίγο τη ζύμη να πιάσει όλο το ταψί. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και την καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνουμε την βασιλόπιτα κέικ για 50-55 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα. Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει πολύ καλά και, αν θέλουμε, τη διακοσμούμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.
Δείτε επίσης: ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ (Προς μελοποίηση)
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 23.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου