Υλικά
Τεμάχια: Για 1 ταψί 32 εκ.
320 γρ. βούτυρο πρόβειο ή αιγοπρόβειο, (από βαζάκι, αυτό που βάζουμε και στους κουραμπιέδες), παγωμένο
140 ml ελαιόλαδο
250 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1/2 λεμόνι
χυμός από 1 πορτοκάλι
χυμός από 1 μανταρίνι
70 ml κονιάκ
1 λοβός βανίλιας – τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια του
950-1.000 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ζύμες και ψωμί
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας γάλα, για το άλειμμα της πίτας
Διαδικασία
Για φτιάξουμε την τριφτή βασιλόπιτα, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το παγωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε πιο δυνατή, συνολικά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα, πυκνή και αφράτη.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τους χυμούς, το ποτό και τα σποράκια της βανίλιας και χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Ίσως δεν χρειαστεί να το ρίξουμε όλο.
Για τη τριφτή βασιλόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψάκι με διάμετρο 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη, μπήγοντας σε κάποιο σημείο και το «φλουρί», τυλιγμένο σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο.
Πιέζουμε τη τριφτή βασιλόπιτα, με τις παλάμες μας να μειωθεί το ύψος της ομοιόμορφα και να μην ξεπεράσει τα 2 εκ. Την αλείφουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος.
Με ένα πιρούνι χαράζουμε στην επιφάνεια της τριφτής βασιλόπιτας έναν σταυρό. Αν τύχει και διαθέτουμε τη σφραγίδα του δικέφαλου αετού, την πιέζουμε στα μεσοδιαστήματα του σταυρού.
Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια της βασιλόπίτας. Δεν θα φουσκώσει, το ύψος της δεν ξεπερνά τα 3 εκ.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς στο ταψάκι και την ξεφορμάρουμε πολύ προσεκτικά, γιατί είναι ιδιαίτερα εύθρυπτη.
Για ασφάλεια, καπακώνουμε τη βασιλόπιτα καλά με μεγάλη πιατέλα και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά.
Έπειτα, ξανά με άλλη πιατέλα την αναποδογυρίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ώστε να έρθει στην επιφάνεια η γυαλιστερή πλευρά της με τα σχέδια.
Δείτε επίσης: ΠΑΡΑΜΙΛΩ
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου