Το καμένο γάλα εκτός από δυσάρεστη γεύση έχει και έντονη μυρωδιά. Όμως, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάποια ατυχία όταν βράζετε γάλα, μην βιαστείτε να το πετάξετε καθώς υπάρχουν απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διορθώσετε αυτό το μαγειρικό λάθος.
Το καμένο γάλα είναι μια ατυχία που μπορεί να συμβεί ακόμα και στον πιο προσεκτικό μάγειρα. Όταν καεί το γάλα αποκτά δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά. Η έξυπνη λύση για να μην το πετάξετε είναι να προσθέσετε αλάτι. Το αλάτι θα καλύψει τη γεύση του καμένου και θα ενισχύσει
τις γλυκές νότες του γάλακτος.Για να «σώσετε» το καμένο γάλα με αλάτι, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Αφαιρέστε το καμένο γάλα από τη φωτιά και μεταφέρετε το σε ένα καθαρό τηγάνι.
- Προσθέστε μια μικρή ποσότητα αλατιού, περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι γάλα.
- Ανακατέψτε καλά το γάλα μέχρι να διαλυθεί το αλάτι.
- Ζεστάνετε το γάλα ξανά μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
- Το γάλα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως σούπες, σάλτσες και γλυκά.
Εκτός από το αλάτι, τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε στο καμένο γάλα για να το «σώσετε»;
Το καμένο γάλα μπορεί να «επιδιορθωθεί» με την προσθήκη αλατιού ή άλλων μπαχαρικών. Η κανέλα και το κάρδαμο είναι δύο δημοφιλείς επιλογές που μπορούν να καλύψουν τη δυσάρεστη γεύση του καμένου.
Για να «επιδιορθώσετε» το καμένο γάλα με κανέλα, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Αφαιρέστε το καμένο γάλα από τη φωτιά και μεταφέρετε το σε ένα καθαρό τηγάνι.
- Προσθέστε μερικά ξυλάκια κανέλας.
- Αφήστε το γάλα να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά.
- Αφαιρέστε τα ξυλάκια κανέλας πριν χρησιμοποιήσετε το γάλα σε μια συνταγή.
Για να επαναφέρετε το καμένο γάλα σε καλή κατάσταση με κάρδαμο, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Αφαιρέστε το καμένο γάλα από τη φωτιά και μεταφέρετε το σε ένα καθαρό τηγάνι.
- Προσθέστε μερικά λοβούς κάρδαμου.
- Αφήστε το γάλα να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά.
- Αφαιρέστε τους λοβούς κάρδαμου πριν χρησιμοποιήσετε το γάλα σε μια συνταγή.
Τι συμβαίνει στις συνταγές που απαιτούν καμένο γάλα.
Το καμένο γάλα μπορεί να θεωρηθεί καταστροφή στην κουζίνα. Όμως, ορισμένες συνταγές απαιτούν τη χρήση καμένου γάλακτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Kazandibi, μια τουρκική πουτίγκα καμένου γάλακτος που παρασκευάζεται με γάλα, ζάχαρη, αλεύρι και βούτυρο. Το γάλα βράζεται μέχρι να καεί και στη συνέχεια το μείγμα ψήνεται στο φούρνο. Η καμένη γεύση του γάλακτος εξισορροπείται από άλλες γεύσεις στη συνταγή, όπως τριαντάφυλλο και μαστίχα.
Δείτε επίσης: Ο ανατριχιαστικός αστικός μύθος του τούνελ των «ουρλιαχτών» (βίντεο)
Συμπέρασμα
Η «επιδιόρθωση» του καμένου γάλακτος είναι ένας λόγος για να μην οδηγεί κάθε μαγειρικό λάθος σε σπατάλη τροφίμων. Επίσης, το παραπάνω κόλπο αποτελεί απόδειξη ότι με έξυπνους τρόπους μπορείτε να «σώσετε» πολλά συστατικά στην κουζίνας σας από την καταστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου