Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

4 πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να καθαρίζετε με λευκό ξύδι

 Το λευκό ξύδι είναι μια εξαιρετική λύση για τον καθαρισμό του σπιτιού, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κάθε περίπτωση. Σε ορισμένα οικιακά αντικείμενα, το ξύδι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Ενώ το λευκό ξύδι αποτελεί ισχυρό φυσικό καθαριστικό χάρη στην όξινη φύση του, μπορεί να απομακρύνει εύκολα βρωμιά, λίπος και επίμονα κατάλοιπα σε κουζίνα, μπάνιο, καθιστικό ακόμα και

στον κήπο σας. Ωστόσο, λόγω της οξύτητάς του, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με αυτό.

Η ειδικός καθαρισμού Sarah Demspey από το Myjobquote.co.uk μοιράζεται τέσσερα αντικείμενα στα οποία το λευκό ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ:

  • Πάγκοι από πέτρα
  • Πλυντήριο ρούχων
  • Καθρέφτες
  • Πλυντήριο πιάτων

Πάγκοι από πέτρα

Όσοι έχουν πάγκους από πέτρα θα πρέπει να αποφεύγουν το λευκό ξύδι, καθώς το οξύ διαβρώνει και θαμπώνει φυσικά πετρώματα, όπως ασβεστόλιθο και μάρμαρο. Επιπλέον, μπορεί να κάνει αυτού του τύπου τους πάγκους να χάσουν τη λάμψη τους. Σε άλλους τύπους πάγκων, το ξύδι μπορεί να «διασπάσει τυχόν στεγανωτικά», προκαλώντας τελικά ζημιά στο υποκείμενο υλικό.

Η Sarah προτείνει να καθαρίζετε τους πάγκους σας με ένα πανί ή σφουγγάρι βουτηγμένο σε κάποιο ήπιο απορρυπαντικό.


Πλυντήριο ρούχων

Πολλοί πιστεύουν ότι η λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων με λευκό ξύδι θα βοηθήσει στον καθαρισμό της συσκευής.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι το ξύδι μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ζημιά στο πλυντήριο. Το πλυντήριο ρούχων έχει λάστιχα στεγανοποίησης, σωλήνες και άλλα ελαστικά στοιχεία που μπορεί να καταστραφούν από το οξύ του ξυδιού, γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ σε αυτή τη συσκευή. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε διαρροές.

Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα που συνιστώνται από τον κατασκευαστή για να διασφαλίσετε ότι δεν θα προκληθεί ζημιά στη συσκευή.

Καθρέφτες

Το να καθαρίσετε τους καθρέφτες σας με λευκό ξύδι μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, καθώς «το ξύδι είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό των παραθύρων» ή άλλων αντικειμένων από γυαλί.

 

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση ξυδιού στους καθρέφτες σας, καθώς μπορεί να διαπεράσει το πίσω μέρος του καθρέφτη, το οποίο είναι αυτό που τον κάνει να λάμπει. Αντίθετα, επιλέξτε καθαριστικά προϊόντα κατάλληλα για καθρέφτες και χρησιμοποιήστε πανί μικροϊνών για τον καθαρισμό τους.

Πλυντήριο πιάτων

Μερικοί πιστεύουν ότι η χρήση λευκού ξυδιού στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των επίμονων οσμών και στην απομάκρυνση των αλάτων.

Ωστόσο, η Sarah υποστηρίζει: «Στην πραγματικότητα δεν κάνει καμία ουσιαστική διαφορά. Αντίθετα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ειδικά καθαριστικά πλυντηρίων πιάτων, καθώς αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον αποτελεσματικό καθαρισμό της συσκευής σας».

Σύμφωνα με την ίδια, το λευκό ξύδι είναι «αναποτελεσματικό στην αφαίρεση κηλίδων νερού». Επιπλέον, το οξύ στο ξύδι μπορεί στην πραγματικότητα να «βλάψει» ορισμένα από τα ελαστικά μέρη της συσκευής, όπως στα πλυντήρια ρούχων.

Δείτε επίσης: Ο 'στοιχειωμένος' δρόμος της Χασιάς και τα παράξενα φαινόμενα

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου